Historische film over bussen op TV

Deze maand staat de historische film van Stichting Oud Aalsmeer in het teken van  autobusonderneming Maarse & Kroon met als titel “Hoe het groeide”. De film schetst een beeld van de ontwikkeling van dit bedrijf vanaf 1923 tot en met 1973. In de jaren 1922 / 1925 werd Nederland overdekt met autobusdiensten. Dit waren vaak kleine ondernemingen die met één bus één lijn onderhielden. Door de felle concurrentie tussen de vele kleine bedrijfjes bleek het moeilijk het hoofd boven water te houden. Het Aalsmeerse bedrijf Maarse & Kroon
nam veel van deze kleine bedrijfjes over en wist zo uit te groeien tot een gezonde autobusonderneming.

Vanaf 1939 was Jac. Maarse alleen aandeelhouder en breidde hij het bedrijf verder uit en werd een belangrijke speler in de autobuswereld, zeker rondom Aalsmeer. Per 1 juli 1973 ging het bedrijf op in Centraal Nederland en in die tijd werkten er 600 personeelsleden en waren er 168 autobussen. Het gebied wat men toen bediende lag tussen Haarlem – Amsterdam – Utrecht – Woerden – Alphen a/d Rijn en Leiden.

In de film komen alle facetten van de autobusonderneming aan bod. Naast het busvervoer zelf worden ook de garagewerkzaamheden en de activiteiten op kantoor voor het voetlicht gebracht. Natuurlijk komen veel medewerkers van het bedrijf in beeld die er in de loop van de jaren hebben gewerkt. Ook moeten we alle passagiers niet vergeten die hebben meegereisd en zijn gefilmd.

De film is een productie van Ab Carels (oud-medewerker van Maarse & Kroon). Hij heeft de DVD geschonken aan Oud Aalsmeer. De film is door Dick P. van der Zwaard geconverteerd voor opname in het filmarchief van Oud Aalsmeer. Totale duur van deze film is ca. 25 minuten.

Stichting Oud Aalsmeer vertoont iedere maand een historisch film op de website www.stichtingoudaalsmeer.nl en is te bekijken via de knop ‘Film van de Maand’. De films zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen en zijn geschonken aan Oud Aalsmeer.
De film wordt in december ook tweemaal op TV Aalsmeer uitgezonden. Vrijdag 9 december is de eerste vertoning vanaf 11.00 uur. Een dag later, zaterdag 10 december, is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur.

Foto: Stichting Oud Aalsmeer

Gepubliceerd: 5 december 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×