Nieuwe columnist Wilco Hoogeveen: 'Aalsminder auto’s alstublieft'

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Na 8 jaar ‘op avontuur’ te zijn geweest in Delft, ben ik inmiddels alweer 2,5 jaar terug naar mijn roots in Aalsmeer (dat ene dagje geboren worden in het VU vergeten we even). Hoewel het kopen van een huis in Aalsmeer niet besteed is aan de gemiddelde Nederlander en al helemaal niet als alleenstaande ondernemer, heb ik het geluk op een perfecte plek wel een appartementje te hebben kunnen huren; direct naast het Raadhuisplein. Ik geniet van de levendigheid rondom het huis en het feit dat bijna alles wat ik nodig heb op kruipafstand is. Er is wel een ‘maar’: auto’s. Die vieze nare dingen verpesten mijn hele beleving van ons mooie dorp. Ja, ik heb er zelf ook eentje, maar ik bedoel al die andere auto’s!

Vooral op zaterdagen heb ik eerder het idee dat ik met gevaar voor eigen leven door hartje Amsterdam manoeuvreer dan door Aalsmeer. Pal voor mijn deur vind je misschien wel het minst logische kruispunt van ons dorp. In slechts 100 meter kun je 5x linksaf of 3x rechtsaf slaan, gemengd met 3 zebrapaden (waarvan 1 totaal scheef teruggelegd is trouwens – waren de stratenmakers dronken ofzo?). Mix dit geheel met een chronisch tekort aan parkeerplaatsen op de zaterdag en de verkeershel is compleet. Of ik nu loop, fiets of met de auto probeer van huis te komen, het is één groot frustratiepunt. Mensen die met 50 km/uur over het parkeerterrein van de Lidl racen, mensen die een zebrapad niet begrijpen (wellicht omdat het zo scheef gelegd is), mensen die een zwaar leven hebben en dus hun frustratie op de claxon van hun auto botvieren, jongere mensen met telefoontjes in de hand op de fiets, oudere mensen die zonder te kijken achteruit hun parkeervak op het Raadhuisplein uitschieten, enzovoorts. Frustrerend, gevaarlijk en onnodig.

Ik weet dat er al heel lang wordt gediscussieerd over de verkeerssituatie rondom het Raadhuisplein. Een rotonde zou niet passen en alle varianten van eenrichtingsverkeer zijn volgens mij ook al eens langsgekomen en afgeschoten of uitgeprobeerd. Maar het feit is dat de komst van de Lidl met 2 toegangswegen het geheel niet beter heeft gemaakt en dat het centrum met de auto op drukke momenten gewoon door haar verkeerstechnische knieën zakt. En dan kijk ik om mij heen met 8 jaar woonervaring in het autoluwe centrum van Delft en denk ik; dat wil ik hier ook. Ik wil EN mijn auto altijd voor mijn huis kunnen parkeren, EN niks van al die auto’s zien. Of horen. En als we dan toch bezig zijn, wil ik van het Raadhuisplein het centrum maken dat het hoort te zijn, niet een opslagplaats voor blik. Op de Facebookpagina ‘Aalsmeer van toen tot nu’ kwam ik een foto tegen van het oude Molenpad; de schattige huisjes die ooit stonden waar nu auto’s staan. En met een mix van nostalgie en een scheutje geschiedvervalsing leek het mij tof die huisjes terug te brengen, maar dan als horeca. Panden met een jaren ’20-stijl frontje erop dus, een beetje zoals de huizen aan het eind van het huidige Molenpad. Auto’s onder de grond (kun je er meteen veel meer kwijt) en een autoluw plein maken van het Raadhuisplein met bomen, bankjes en terrasjes. Dan moeten we wel een deel van het water dempen zodat je een rotonde (en een grotere garage) kwijt kunt en dat getoeter voor mijn huis een keer ophoudt.

Ik zie het helemaal voor me; op een mooie zomerse dag zitten de diverse terrasjes op het Raadhuisplein vol met blije mensen. Er speelt een lokaal Aalsmeers bandje wat deuntjes op straat en er is geen geparkeerde auto te zien. Of horen. Via de gezellige Zijdstraat lopen we richting het Molenplein, wat zo mogelijk nog een toffere locatie is voor een terrasje. Maar goed, laten we die droom bewaren voor een volgende column…

Wilco Hoogeveen

Foto: Wilco Hoogeveen (eigen foto)

Gepubliceerd: 29 januari 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×