Vrachtwagens gaan ‘connected’ rijden met slimme verkeerslichten

Aalsmeer – Dobbe Transport B.V. is de eerste vervoerder die 50 vrachtwagens laat communiceren met slimme verkeerslichten van de provincie Noord-Holland. Dat is mogelijk door de ingebouwde mobiliteitstoepassing (de Logi-app). De slimme verkeerslichten kunnen hierdoor anticiperen op naderende vrachtwagens en ze eerder of langer groen geven. Dat gebeurt nu op de N201, N231 en N232, bij de bloemenveiling Aalsmeer en Schiphol. De chauffeurs hoeven hierdoor minder af te remmen en op te trekken. Naast tijdswinst, bespaart het brandstof en vermindert het de CO2-uitstoot.

In ontwikkeling
De provincie Noord-Holland installeerde in totaal 12 slimme verkeerslichten op drukke kruispunten in de Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant, een belangrijke logistieke route van en naar de bloemenveiling en Schiphol. De slimme verkeerslichten (of iVRI’s: intelligente verkeersregelingsinstallaties) zijn nog volop in ontwikkeling. De komende periode onderzoekt de provincie daarom het effect van de 50 vrachtwagens die ‘connected’ rijden om zo nodig de mobiliteitsdienst te verbeteren. De provincie kijkt daarbij niet alleen naar de verkeerscijfers en techniek, maar ook naar ervaringen van chauffeurs.

CTC Amsterdam Westkant
CTC Amsterdam Westkant is onderdeel van een landelijk netwerk van regionale corridors en is opgezet door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wegbeheerders (provincie Noord-Holland en gemeenten), vervoerders, logistiek dienstverleners en Amsterdam Logistics. CTC Amsterdam Westkant richt zich met name op een schoon, veilig en betrouwbaar goederenvervoer van en naar de MRA-ports (luchthaven Schiphol, haven van Amsterdam en de Greenport en bloemenveiling).

Bron: Provincie Noord-Holland
Foto: Pixabay (ter illustratie)

Gepubliceerd: 26 januari 2023 om 7:36 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×