Column Kim Maarse-Verschueren: 'Groep 8'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 2e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Groep 8’.

Groep 8: het jaar van de oudste zijn op school, van Cito-toetsen, kamp en de groep 8 eindmusical en niet te vergeten hier in Aalsmeer: het Groep 8 Feest in de N201. Maar ook het jaar van op weg naar de middelbare school.

Wij hebben zo’n achtstegroeper thuis zitten, dus onze afgelopen weken bestonden uit het bezoeken van verschillende Open dagen. Dat bezoeken van die Open dagen begint al bij het verschijnen van de studiekeuzegids. Want welke scholen zijn er in onze omgeving, welke niveaus bieden ze aan, wanneer zijn de lesjesmiddagen en wanneer zijn de open dagen/avonden? Man- en dochterlief doken samen in deze wereld, want eerlijk gezegd ik wil er nog niet zo aan, aan dat middelbare school gebeuren. Ik heb de juffen van groep 7 vorig jaar dan ook meerdere malen gevraagd of zitten blijven ook een optie is (dat dit geen optie was, lijkt mij duidelijk). Het idee van naar groep 8 gaan, vond ik toen al een ding en nu ze in groep 8 zit kom ik erachter dat het naar de middelbare school gaan een veel groter ding is.

Het Alkwin Kollege, Amstelveen college, HWC en het Kaj Munk staan op het lijstje. Verkeersregelaars worden bij bijna alle scholen ingezet om de stroom aan toekomstige leerlingen met ouders in goede banen te leiden. Een welkomstcomité zorgt bij iedere school voor een goede eerste indruk inclusief welkomstpakket. Bij ons eerste bezoek maken we de fout door in elk lokaal mee te doen aan testjes, lesjes en opdrachten die er liggen. Je kan er van alles mee winnen, maar na 1,5 uur zijn we wel helemaal verzadigd en echt informatie over de school hebben we niet. Maar Fay is enthousiast en dat is wat telt, zij heeft de grootste stem in de beslissing van haar nieuwe school.

Bij school 2 is het plan van aanpak duidelijk anders. We slaan alle lesjes, opdrachten en testen over en stellen gerichte vragen aan docenten, leerlingen en bezoeken ook een informatiebijeenkomst. Een enthousiast docent vertelt over hoe de school te werk gaat met 1700 leerlingen (slik), verschillende leerpleinen en alle bijzondere vakken die de school biedt. Ik ben enthousiast, maar mijn enthousiasme wordt niet gedeeld door Fay.

Door naar nummer 3. Op zaterdagochtend bezoeken Bas en Fay de volgende school. Ik krijg een filmpje van een drummende dochter in het muzieklokaal. Na afloop is ze enthousiast, deze school komt op nummer 2 en we besluiten toch nog een bezoekje te brengen aan de Westplas (yeah). Onder het mom “mocht er een mavo/havo-advies uitkomen is dit een goede optie”, lopen we samen enthousiast door de school. Dit keer is het Fay die de vragen stelt en goed luistert naar wat de docenten haar vertellen. Eerlijk is eerlijk ik zie haar hier wel lopen, maar weet diep in mijn hart ook dat we ons moeten richten op havo-advies. De school eindigt op een derde plek. Tussendoor volgt Fay nog een lesjesmiddag van school nummer 1 en ook daar komt ze enthousiast van terug.

Met z’n drieën brengen we een bezoek aan de laatste school, waar ik na 10 minuten een blik uitwissel met Bas. We voelen het beide niet, maar geven Fay de ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan. Na een half uurtje geeft zij ook aan dat dit niet helemaal is wat zij had verwacht. We dwalen nog wat rond, maar na het nuttigen van een overheerlijk kaneelbroodje (pluspunt) besluiten we deze school te laten voor wat het is.

Het lijstje van de scholen is gemaakt, op naar het adviesgesprek met de juffen. Naast mij zit een trotse Fay als de juf het advies laat zien. Fay wordt omgeschreven als een harde werkster met top werkhouding. Ik pink stiekem een traantje weg, gewoon omdat ik heel trots ben. “Wat wordt ze toch groot”.  We zijn er met elkaar over eens dat Fay klaar is voor de middelbare school. En mama? Die heeft nog even tijd nodig. Ik hoop dat het nog heel lang duurt voordat de komende zomervakantie voorbij is.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, is zij ook bezig met het opstarten van een eigen bedrijf in Branding & Design. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

 

 

 

 

Gepubliceerd: 19 februari 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×