Column Ernst de Jong: 'De menselijke maat'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 74e column van Ernst de Jong: ‘De menselijke maat’.

Het is van alle tijden en op elk niveau. De gevestigde politieke partijen hebben de afgelopen weken, in meerdere tv-debatten, nog maar eens laten zien met welk een laag niveau ze met elkaar omgaan. Bij voorkeur werd er niet naar elkaar geluisterd en bij voorkeur wordt er doorelkaar heen gepraat met als doel zich het beste te profileren naar de kiezers toe. Ze waren zo met zichzelf bezig dat de kiezers, die uiteindelijk bepalen op wie er wordt gestemd en wie het voor het zeggen krijgt in de waterschappen, in de provincie en uiteindelijk ook in de Eerste Kamer, zichzelf niet gehoord voelden. Dat is opmerkelijk, wanneer je enkel en alleen naar de afgelopen vier jaren kijkt dan zijn er toch wel wat crisissen die aandacht behoeven. Ik zal de meest in het oog springende nog één keer noemen.: de zorgcrisis, het systematisch negeren van de Groningse slachtoffers van de gasboringen, de boerencrisis die als het kabinet z’n zin krijgt de rekening moeten betalen voor onze manier van leven en consumeren gedurende de laatste 40-50 jaar, het grensoverschrijdend gedrag met als resultaat een onveilig gevoel bij o.a. The Voice, NOS Sport, maar ook bij onze nationale politie en brandweer. Het rijtje is natuurlijk langer en mijn verontschuldiging als u zich niet genoemd voelt.

Ja, de mokerslag die de kiezers 15 maart jl. uitdeelden door de Boerburgerbeweging in één klap de grootste te maken, doet Den Haag en alle provincies op hun grondvesten schudden. Zal dit de ommekeer kunnen inluiden? Zal dit het moment zijn dat er wel weer naar mensen in het land geluisterd wordt? Zal dit het moment zijn dat politici in Den Haag, de provincie en ook gemeentes niet rollebollend over straat rollen, maar in plaats daarvan naar elkaar gaan luisteren en gezamenlijk naar eer en geweten het beleid neerzetten en de vele crisissen waarmee we te maken hebben stap voor stap oplossen?

Het klinkt mooi, maar helaas moeten we constateren dat ook op gemeentelijk niveau in Aalsmeer dit ook nog niet echt lukt. Helaas is een wethouder, die zich met hart en ziel inzette voor de goede zaak, van de week is afgetreden, omdat hij zich binnen het team, binnen het college van wethouders niet veilig voelde. Je zou denken dat de teamleider, de burgemeester en andere collega’s, de wethouders eerder hadden moeten ingrijpen om dit tragische incident te voorkomen.

Caroline van der Plas heeft aangekondigd dat ze geen ijzer met handen kan breken, maar dat ze wel haar best gaat doen om de menselijke maat weer terug te brengen. Een mooi streven, zeer ambitieus en ik wens haar veel sterkte en succes. Misschien moeten wij ook eens bij onszelf te rade gaan en ons afvragen wat wij er zelf aan kunnen bijdragen.

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

 

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 26 maart 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×