Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de tweede column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over de Provinciale Staten en Waterschappen? In de krant zei je dat we zeker moesten gaan stemmen. Stem liever iets dan niets. Nou ja, jij zei dat wat netter, maar de boodschap was duidelijk. En ik ben dat al snel met je eens: als we ons bij tijd en wijle zo opwinden over het verkeer en alle regels in Aalsmeer, dan moeten we ook elke kans aanpakken om van ons te laten horen.

Maar als ik eerlijk ben, dan begrijp ik niet helemaal waarop ik stem… Of eigenlijk, ik heb geen idee!
Want ja, Provinciale Staten en Waterschappen…. Waar gaat dat nou eigenlijk over? Ik ben gelukkig niet de enige die het niet goed snapt en geduldig legde jij het in de krant nog even uit. Als de overheid bijvoorbeeld meer windmolens wil, dan moeten we vervolgens bepalen waar die mogen staan. Dat is erg complex voor de landelijke overheid en het gaat vaak buiten de gemeentegrenzen. Een mooi klusje voor de Provinciale Staten dus.

Je kent me Gido, ik doe altijd uitgebreid onderzoek want ik wil weten waar ik het over heb. Zoals altijd vloog ik weer een paar minuten over het internet via Google.En zo weet ik nu nog meer over de Provinciale Staten. Ze houden zich niet alleen bezig met het beleid in de provincie, ze controleren ook de Gedeputeerde Staten. En ze kiezen de leden van de Eerste Kamer. En die leden van de Eerste Kamer controleren dan weer het werk van de Tweede kamer.
Aha, een stem op de Provinciale Staten is dus ook een indirecte stem op de Eerste Kamer? Daar kom ik dan wel uit.

Maar dan de waterschappen Gido, wat valt daar nou te stemmen? Waterschappen zorgen ervoor dat we genoeg en schoon water hebben. Dus niet teveel water. Dat je liever niet ineens een zwembad in je kelder hebt. En ook niet te weinig water, dat je wel ’s zomers je auto kunt wassen, ook als het weer een tijdje niet wil regenen. Ook wel lekker; als de sloot achter ons huis weer eens wordt uitgebaggerd trouwens. Of dat we van de zomer lekker kunnen zwemmen zonder ziek te worden.
Ik snap wel WAT ze doen, maar waar moet ik op stemmen en op wie? Genoeg en schoon water, daar is iedereen toch wel voor? Of leidt dat ook tot zware debatten, dat zal toch niet? En zijn er dan ook WaterWappies die tegen dijken zijn?

Maar weet je wat ik ontdekte Gido? Waterschappen is big business! Er blijken bijna 5000 kandidaten te zijn en 255 partijen! Krijg nou natte voeten, zit ik hier ineens met keuze stress!

Stemmen deze week lijkt ingewikkeld. Het is complex en onduidelijk. Om goed geïnformeerd te stemmen, moet je heel veel lezen. En als je dat dan allemaal doet, dan nog is je invloed hooguit indirect. En weet je Gido, eigenlijk is dat maar goed ook! Een twee partijen stelsel zoals in Amerika, dat is niet ingewikkeld, maar het splitst het land volledig in tweeën. Democratie is moeilijk, democratie is gewoon hard werken. Nou goed, daar weet jij alles van denk ik zo.

Democratie is daarbij wel een heel stuk prettiger dan geen democratie. Vraag maar na bij mensen die een oorlog hebben meegemaakt, of wat meer richting het oosten zijn geboren. Of aan Nederlandse vrouwen. Wist je dat vrouwen 100 jaar geleden in Nederland niet mochten stemmen, of op zich mochten laten stemmen?

Ja, ik ga stemmen. Als je nog tips hebt Gido, laat je het even weten? Kunnen we het de gemeente wat makkelijker maken? Je weet het, als wij iets kunnen doen, maar VOORAL niet teveel hoeven te laten, moet je het vooral zeggen hoor!

Fijn weekend Gido, we spreken elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga
‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester, zodat hij alles kan opknappen. Kortom, om te klagen of om te vragen, schrijft hij Gido.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 12 maart 2023 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×