Groep 7 en 8 de ‘baas’ in raadzaal

Aalsmeer – De gemeenteraad van Aalsmeer vindt het belangrijk dat kinderen al jong kennismaken met de politiek. Daarom nodigt zij alle basisscholen uit Aalsmeer en Kudelstaart uit om naar het raadhuis te komen en op een actieve manier te leren hoe de politiek werkt. In de eerste week van maart bezochten vier klassen van De Brug en De Oosteinder het Aalsmeerse raadhuis. De 7 en 8-ste groepers richtten hun eigen politieke partij op, bedachten een partijprogramma en bouwden hun eigen stad. Zo ervaren zij in een ochtend hoe het er in de politiek aan toe gaat. Zij leerden presenteren, samenwerken, debatteren, overtuigen, lobbyen en keuzes maken.

Via het het spel Democracity ervaren leerlingen hoe de gemeenteraad werkt en bouwen zij hun eigen stad. In 2 uur tijd mogen zij als gemeenteraad van hun verzonnen stad bepalen welkegebouwen en voorzieningen er in de stad moeten komen. Bedrijven en fabrieken? Of juist veel groen en sportfaciliteiten? Scholen? Een ziekenhuis of liever een huisarts en apotheek? Zij leren tijdens het spel dat het belangrijk is te overleggen en te overtuigen.

Enthousiaste leerlingen
Wethouders Kuin, Kabout en Kikkert verwelkomden de kinderen in de raadzaal en onder de bezielende begeleiding van meerdere raadsleden gingen de kinderen aan de slag. Zij bedachten een naam voor hun partij, schreven een partijprogramma en bedachten een slogan.
Na de presentatie van hun partij en de standpunten begon het echte werk. De kinderen kozen uit de verschillende gebouwen en voorzieningen en bepaalden samen welk gebouwen voor hun stad het belangrijkst zijn. Opvallend was dat alle vier de klassenaandacht hadden voor het klimaat, voor sport en bewegenen voor scholen en werkgelegenheid.

Frustrerend Net als in de echte politiek halen niet alle voorstellen een meerderheid. Zoals één van de leerlingen het verwoordde: “Soms is dit spel best frustrerend, als je bijvoorbeeld niet voor elkaar krijgt wat je graag wilt”.
Na afloop gaven de kinderen aan het spel niet alleen heel leuk te vinden, maar ook dat ze er veel van geleerd hebben. “Ik vind het zo leuk dat we dit echt met de hele klas samen doen en dat er dan een stad gebouwd wordt waar ik graag zou willen wonen”, vertelde een leerling na afloop van het spel.

Alle scholen zijn welkom
In de komende maanden komen meer scholen naar de raadzaal om het spel te spelen. Scholen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dat doen door contact op te nemen met de griffie via griffie@aalsmeer.nl.

Gepubliceerd: 10 maart 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×