Burgemeester wenst alle ‘vasters’ een bijzondere tijd

Aalsmeer – De vastenperiode van de christenen, die begon op 22 februari, duurt tot paaszaterdag 8 april. De ramadan, de periode van ongeveer een maand waarin moslims van zonsopkomst tot zonsondergang zich onthouden van eten, drinken of roken, begon op 22 maart en is nu ongeveer op de helft. Burgemeester Gido Oude Kotte doet voor het negende jaar mee aan de ramadan.

Waarom vast de burgemeester? En is het vol te houden met zijn drukke dynamische baan? “Om te beginnen is mijn vrouw moslima. Voor ons is het vanzelfsprekend dat wij elkaar steunen in het geloof. Maar een vastenperiode is zoveel meer”, begint de burgemeester. “Het is een periode van bezinning, inspiratie, familie, vergeving, delen. Kortom in één woord: liefde”.

Verbinding en ‘los komen’
Zoals de vastentijd christenen door loutering en discipline dichter bij god brengt, wordt de ramadan door moslims gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Het leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met minderbedeelden overal op de wereld. “Loutering en zuivering van je lichaam laat je op een bepaalde manier los komen van dagelijkse beslommeringen. Je wordt bewuster en geduldiger. In mijn drukke baan is dat juist een zegen. En door het vasten voel je ook in de praktijk hoe het is om geen eten te hebben. Dat schept verbinding met mensen die het veel slechter hebben dan wij”, zegt de burgemeester. “Het is ook de bedoeling dat in deze periode stil wordt gestaan bij extra liefdadigheid. Dat is los van elk geloof al een mooie boodschap”.

Vasten en ramadan gelijktijdig
De komende jaren gaan door de stand van de zon en de maan de vastenperiodes van de christenen en de moslims overigens grote periodes aaneen gelijktijdig vallen. “Dat heeft een mooie symbolische waarde”, vindt Oude Kotte. “Want beide geloven streven in zo’n vastenperiode los van de praktische invulling ongeveer hetzelfde na. Hoewel dat natuurlijk ook wel per individu kan verschillen”.

Iftar in Place2Bieb
Het moment waarop je tijdens de ramadan weer mag eten en het vasten mag verbreken, wordt de iftar genoemd. Het tijdstip daarvan verschuift iedere dag, afhankelijk van de stand van de maan. Tijdens de iftar wordt vaak uitgebreid eten gemaakt, zeker als je met een groep bent. De burgemeester schoof deze week aan in Place2Bieb in Kudelstaart waar jongeren en jongerenwerkers die aan (een deel van) de ramadan meedoen samen aanschoven aan de iftar maaltijd. “Mijn vrouw en ik hebben fijne gesprekken gevoerd met de jongeren en met de jongerenwerkers van gro-up Buurtwerk”, zegt de burgmeester. “Het is echt mooi om te zien en te horen hoe betrokken met de samenleving de jongens en meiden zijn”.

Iftar thuis
Ook thuis bij de burgemeester wordt extra aandacht gegeven aan de maaltijd na zonsondergang. “Wij eten dan bijvoorbeeld harira dat is een Marokkaanse soep en tamarakt (bissara) met Marokkaans brood. Je moet het ook niet zien als een vorm van dieet, want ’s avonds eet je vaak meer dan voldoende”, zegt de burgemeester. “Iedereen die meedoet aan de ramadan, de vastentijd of aan een eigen vorm van vasten, wens ik een hele bijzondere tijd en natuurlijk een ontzettend mooi paasweekeinde”.

Gepubliceerd: 8 april 2023 om 19:33 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×