Column Kim Maarse-Verschueren: 'Ontsnappen'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 3e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Ontsnappen’.

Soms wil je gewoon even ontsnappen uit deze wereld, een gevoel dat vrijwel iedereen herkent. Gewoon even weg naar een andere wereld of een andere plek. En eenieder heeft daar zijn/haar eigen redenen voor. Weg van het moeten, van de sleur, van zorgen of problemen…even ontsnappen aan je eigen gedachtes.

Voor mij staat even ontsnappen gelijk aan naar de Efteling gaan. De eerste tonen van muziek als ik aan kom lopen nemen mij al mee naar een andere wereld en toveren een lach op mijn gezicht (en dan ben nog niet eens binnen). Eenmaal door het “Huis van de vijf zintuigen” loop ik de wereld in waar ik het liefst zou wonen. Bij ieder bezoek zeg ik zachtjes tegen mijzelf “ik ben thuis”. Gek genoeg schijnt in mijn beleving altijd de zon in de Efteling en voelt alles lichter en zorgelozer. En zelfs na alle bezoekjes kan ik mij nog altijd laten verwonderen door wat ik zie, hoor, ruik en voel. Ik kan intens genieten van een rondje door het sprookjesbos, even zitten op het Herautenplein met een beker thee, luisteren naar de verhalen van de Sprookjesboom of meezingen in het Sprookjesbos Theater. Ik vind het heerlijk om de wind door mijn haren te laten gaan in Max & Moritz terwijl er een klein handje in de mijn knijpt. Zwieren door Symbolica, van de ene verrassing naar de andere. Of gewoon languit op het gras liggen en luisteren naar alle geluiden om je heen. Dwalen tot de zon ondergaat, de lichtjes aan gaan en Aquanura de dag afsluit. Het is een plek waar ik mij oprecht gelukkig voel en die voelt als magie.

Met regelmaat roep ik thuis weleens “ik ben toe aan de Efteling” en vooral de afgelopen maanden heb ik dit vaak genoeg gedacht en geroepen. Maar goed, er zijn mensen in ons gezin die vinden dat we al genoeg gaan (gelukkig ook jonge mensen in ons gezin die vinden dat we niet vaak genoeg kunnen gaan). Dus pak ik een andere wereld erbij namelijk de wereld van Harry Potter. De zeven delen staan in de woonkamer op een plank. Boeken die ik al meerdere malen heb gelezen en waarvan ik de films ook al meerdere malen heb gezien. Verhalen die ik kan dromen, maar je iedere keer toch weer meenemen.

In een hoekje, het liefst in de tuin waar het voorjaarszonnetje te vinden is, begin ik met boek 1 en verdwijn ik naar een wereld vol magie. Een wereld vol toverspreuken, duistere magie, vol vriendschap en een spannend avontuur. In sneltreinvaart ga ik naar boek 2 en 3. Uren vliegen voorbij, in mijn hoofd zie ik afdelingstafels vullen met overheerlijk eten, hoor ik Jammerende Jenny, vlieg ik opzoek naar de Snaai en voel ik soms het verdriet van Harry. Ik huil zachtjes mee als Sirius en Perkamentus doodgaan. De woorden, de zinnen, het verhaal, het neemt mij mee naar een andere wereld z0dat ik de wereld om mij heen ook echt even vergeet.

Van boek 3 ga ik door naar boek 4, 5 en 6. En dan besef ik dat ik aan het laatste deel ga beginnen. Nog 1 keer duik in die andere wereld en ga ik mee op reis in de magische tent, verdwijnsel ik, hou ik mijn adem in onder de onzichtbaarheidsmantel en word ik toch wel een beetje verliefd op Ron. Natuurlijk huil ik als Dobby en Sneep doodgaan. En als ik dan uiteindelijk ook het laatste hoofdstuk heb gelezen, sla ik het boek dicht. Laat ik de laatste woorden even op mijn inwerken.

Het is fijn om soms even te ontsnappen aan de werkelijkheid en te verdwalen in andere werelden. Ze helpen mij om even los te komen, op te laden, te genieten. Maar ik weet dat ik niet altijd in die wereld kan blijven, dat ik altijd weer terug moet. Ik kom dan terug met een frisse blik, een andere energie, met meer rust. Mocht ik weer eens verdwalen in deze wereld…nu weet je waar mij kan vinden.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, is zij ook bezig met het opstarten van een eigen bedrijf in Branding & Design. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

 

 

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 9 april 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×