Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de derde column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over Armoede, hier, bij ons, in Aalsmeer?
Volgens Ghandi is Armoede de ergste vorm van geweld. En dat ben ik al snel met hem eens. Armoede is altijd ver weg, het bestaat vooral op TV maar toch niet bij ons, hier in ons welvarend Aalsmeer Gido? De restaurants zitten weer vol en de sloepjes en zeilboten komen weer uit de stallingen.

Nou, in ons weelderig Aalsmeer gaat het heel ‘goed’ met de Voedselbank. Nou ja, goed… Ze kregen er vorig jaar bijna 50% klanten bij, maar in hun geval is dat nou juist een slecht teken.
Als gevolg van de bizarre prijsstijgingen hebben we allemaal wat rustiger aangedaan, de verwarming stond iets lager en we hielden de supermarkt aanbiedingen wat nauwer in de gaten. Maar ik heb nog nooit honger gehad, jij wel Gido? En toch zijn er zo’n 30 huishoudens, bijna 100 mensen, afhankelijk van de Voedselbank. Bij ons, in Aalsmeer.

Normaal verdiep ik me in de materie, even 5 minuutjes Google-en en zo. Maar dit keer heb ik het jaarverslag van de Voedselbank erbij gepakt.
Houd je vast Gido, hier even wat voedselfeiten op een rijtje:
– Er werken 50 vrijwilligers bij onze lokale Voedselbank. 50!
– Ze her-verpakken voedsel, reiken de pakketten uit en rijden rond met bestelbusjes.
– Daarnaast is er de stichting Jarige Job die verjaardag dozen maakt met daarin versiering, traktaties voor op school en ook nog wat lekkers voor de visite EN en een mooi cadeau.
– Ook mooi werk trouwens: de Stichting Sint voor ieder kind, die zorgen voor een zakje pepernoten en een cadeautje.

Al die vrijwilligers zijn druk in de weer voor die 30 huishoudens. Als ik het op een bierviltje nareken, komt dat neer op bijna 1 vrijwilliger voor elke klant. De gemeente daarentegen, zo las ik, verleent totaal geen subsidie. In eerste instantie vond ik dat wel een tikkie schraal Gido… We willen toch niet dat mensen hier hongerlijden, dat zou hier toch niet zo mogen zijn?

Of is het misschien juist heel mooi, dat burgers elkaar helpen en dat hulp van de gemeente hier dan eigenlijk niet eens nodig is? Als je het met een ‘glas half vol blik’ bekijkt dan zijn het zijn ‘maar’ – en ik zeg ‘maar’ met heel dikke aanhalingstekens – dan zijn het maar 30 huishoudens, nog geen 100 monden. Dat moeten we als Aalsmeerders zelf kunnen oplossen, hoe mooi zou dat zijn?

Luisteraars, als u in de supermarkt een inzamelingsactie ziet…. GEEF, stop die dozen vol, gebruik desnoods je spaarpunten of je airmiles. En laten we de royaal donerende supermarkten en sponsors niet vergeten: klasse!
En als het straks weer lintjes regent Gido, dan hoop ik dat er heel veel vrijwilligers onderscheiden worden. Omdat ze net dat beetje extra doen dat voor een ander zo ongelooflijk veel verschil maakt.

Dank dat je even wilde luisteren Gido. We spreken elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga
‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester, zodat hij alles kan opknappen. Kortom, om te klagen of om te vragen, schrijft hij Gido.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 2 april 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×