Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de vierde column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over onze rotondes? Tot voor kort zat ik altijd zorgeloos op een groen licht te wachten, tegenwoordig heb ik echt stress man…

Tijdens de corona lockdowns moest mijn zoon een foto maken van een kruispunt met stoplichten. Dat had de docent lichamelijke opvoeding goed verzonnen, een leuke speurtocht om de kids in beweging te krijgen. Nou, dat lukte, we hebben ettelijke kilometers gelopen voordat we eindelijk een ouderwets kruispunt hadden gevonden in Aalsmeer!

Kruispunten verdwijnen en rotondes zijn de nieuwe standaard. Het zijn doorgaans de veiligste kruispuntvormen die we kennen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Ja ja, ik heb natuurlijk zelf ook even online research gedaan naar kruispuntvormen en nu weet ik er álles van.

Op een rotonde heb je minder conflicten, lagere snelheden, maar veel snellere doorstroming. En vlotjes doorstromen, dát willen we! Ze werken prima allemaal. Ook voor voetgangers en voor fietsers trouwens.
Doorgaans werken ze prima… Maar bij ons, beste Gido, bij ons staan er stoplichten OP de rotonde en er rijdt een bus RECHTDOOR! En dan bedoel ik ook echt RECHTdoor, zo huppakee in een rechte lijn, alsof er geen rotonde is.

En weet je Gido, ook niet onbelangrijk: fietsers mogen gewoon in BEIDE richtingen rijden. Nou dan wordt het al snel ingewikkeld, hoor. Voor een automobilist heeft vooral de bus voorrang, en daarna de fietsers die van links EN van rechts kunnen komen. Je zou kunnen zeggen, als automobilist heb je nooit voorrang, behalve dan auto’s die de rotonde nog op willen. Voor fietsers geldt dat ze voorrang hebben op auto’s op de rotonde, maar niet op de bus op de rotonde, en wel weer bij de volgende afslag.
Je moet het even weten.

De onheilsprofeten op Facebook krijgen nu toch wel een beetje gelijk. Laatst is er weer een echt onderzoek gedaan, zo las ik in de krant. En ja hoor: mensen staan inderdaad vaker op hun rem en er zijn al best veel middelvingers gesignaleerd. De afgelopen weken stonden er diverse aanrijdingen in de krant en ook mijn buurmeisje heeft helaas het asfalt van dichtbij mogen bekijken.

Wil de ‘gewone man’ liever gewone kruispunten? Nou ja, die gewone man EN de gewone vrouw, die willen vooral niet in ellenlange files staan. En dat deden ze dagelijks, toen we die gewone kruispunten nog hadden. Het rijdt nu, al remmend en toeterend, wel een stuk vlotter door.

Maar Gido, waarom kan het niet ÉN vlot ÉN veilig? Kunnen we de rotondes niet gelijk helemaal Hufterproof maken?
Misschien kan de bus een belletje krijgen? Maar dan wel hard bellen graag, het is jaren geleden dat ik zonder muziek op de fiets zat. Of dat het stoplicht dat voor de bus waarschuwt door op rood te springen, in rustigere tijden ook op groen kan springen? Want nu staat het altijd uit, totdat er een bus komt. Er zit niet eens een groen licht op!
Nou goed, misschien moeten we zelf ook wat rustiger gaan rijden, en misschien moet de muziek even uit of gewoon wat zachter…

Fijn je even gesproken te hebben Gido, ik maak me namelijk echt zorgen. Ik ga er van uit dat jullie een goede oplossing vinden. En als wij iets kunnen doen, maar niet te veel hoeven te laten, dan moet je het vooral zeggen hoor!

Fijn weekend Gido, we spreken elkaar volgende keer weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga
‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester, zodat hij alles kan opknappen. Kortom, om te klagen of om te vragen, schrijft hij Gido.

Gepubliceerd: 6 mei 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×