Historische film maand mei op Oud Aalsmeer en TV Aalsmeer

Aalsmeer – Deze maand wordt de film ‘Aalsmeer in Oorlogstijd’ getoond. De film gaat over de Tweede Wereldoorlog en laat in chronologische volgorde het verloop van deze oorlog zien in Aalsmeer. Daarbij zijn er beelden opgenomen van gebeurtenissen in Nederland die ook belangrijk waren voor de inwoners van Aalsmeer.

Verder beelden van de eerste verzetsincidenten, WA acties in en om Aalsmeer en het kader van de jeugdstorm. Andere onderwerpen zijn de winter van 1942, een schoolreis in het zelfde jaar en daarna het stiekem luisteren naar radio Oranje. Vervolgens wordt de
jeugdtraining van de NSB getoond evenals de installatie van een NSB burgemeester in ons dorp. Tenslotte tonen we beelden van de laatste Duitse soldaten op de buurt en voedsel droppings eind april 1945. Als laatste volgt de bevrijding. Hier zien we het
aanmelden van de NSB in veiling Bloemenlust, de bevrijdingsfeesten met als laatste het bevrijdingsfeest op het VVA terrein.

De productie van de film is van Ab Carels en deze is ook door hem beschikbaar gesteld. De film is door Dick P. van der Zwaard bewerkt voor opname in het filmarchief van Oud Aalsmeer. Totale duur is ca. 28 minuten.

Oud Aalsmeer vertoont iedere maand een historisch film op de website www.stichtingoudaalsmeer.nl en is te bekijken via de knop ‘Film van de Maand’. De films zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen en zijn geschonken aan Oud Aalsmeer.

De film wordt ook tweemaal op TV Aalsmeer uitgezonden. Vrijdag 12 mei is de eerste vertoning vanaf 11.00 uur.
Een dag later, zaterdag 13 mei, is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur. De uitzendingen worden vooraf gegaan door een inleidend interview met een medewerker van Oud Aalsmeer op zaterdag 6 mei. Het interview door presentator Jan van Veen is te beluisteren op zowel Radio als TV Aalsmeer tussen 12.00 en 13.00 uur.

TV Aalsmeer is bij abonnees van CAIWAY te vinden op kanaal 12 en bij gebruikers van KPN/XS4ALL/Telfort op kanaal 1389.
Meer informatie: www.radioaalsmeer.nl

Foto: Stichting Oud Aalsmeer

Gepubliceerd: 1 mei 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×