Column: 'Terug op het honk'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de derde column van Frans Huijbregts: ‘Terug op het honk’.

Sinds 1 juni jongsleden ben ik weer terug op mijn honk. Terug in het werk waarin ik me gelukkig voelde, waar ik passie voor had en waar ik energie van kreeg: het welzijnswerk voor de gemeente Aalsmeer. Voor Participe, de welzijnsorganisatie voor Aalsmeer en Kudelstaart en voorlopig twee dagen (16 uur) per week.

Mensen die mij kennen zullen misschien denken: huh? En de makelaardij dan, het aankopen van woningen, het eigen baas zijn? Is dat dan helemaal voorbij?

Ja en nee. Jawel voor wat betreft de werkzaamheden: voor klanten woningen zoeken, afspraak voor bezichtiging maken, bezichtigen, bieden, aankopen of afgewezen worden. Ook ja voor het onderzoeken van eigendomsbewijzen en vragenlijsten, en voor het doorakkeren van splitsingsaktes of kwalitatieve rechten en verplichtingen. Of voor het parkeren tegen 7,50 per uur in de binnenstad van Amsterdam, om daar dan in tien minuten weer uit het appartement gebonjourd te worden.

Maar zeker NIET voor het verbinden met klanten, voor het samen opstomen naar het uiteindelijke resultaat. Voor de makelaardij: die droomwoning tegen de allerbeste condities. Voor het welzijn: het realiseren van je wens, idee, plan. Wat dit laatste betreft zijn er opvallend veel parallellen te trekken, want de aankoopklanten van destijds zijn voor mij nu de bewoners van Aalsmeer. Het gewenste resultaat van deze bewoners is even belangrijk als die droomwoning van de makelaarsklanten: woongenot, verbinding met anderen, afname van overlast, meer rust, geluk en vertrouwen.

Ik kijk met heel veel plezier terug op die jaren in de makelaardij en had ze voor geen goud willen missen. Ik heb er veel van geleerd. Zoals: dé stereotype makelaar bestaat niet. Dat type, dat op een scooter ongeïnteresseerd rondrijdt en zijn bezichtigingen afraffelt, die zijn echt uitzonderingen. Ik heb hier in mijn werkomgeving grotendeels fijne, gepassioneerde collega’s mogen ontmoeten, die meedachten en zeer betrokken waren met mijn (kopende) cliënten. En verder: het kopen van een huis is als het werken aan je eigen welzijn: belangrijk, spannend, met de wens om tot een goed resultaat te komen. Het werken met aankoopklanten is als het werken met bewoners: mensen met dromen en ideeën, met zorgen en wensen. Die jou het vertrouwen geven dat je je voor ze inzet. En dat de één een “dikke courtage” oplevert en de ander wat minder is dan voor mij minder belangrijk.

Ik ga jullie in de komende jaren hopelijk allemaal ontmoeten. Vanuit plezier en passie, of vanuit overlast, vanwege problemen of misschien ook vanuit geluk. Zijn er al zaken waar jullie over willen bomen: mail of bel me, dan maken we een afspraak (f.huijbregts@participe.nu of 06-4274 9348). Ik zie er naar uit!

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geaard en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkte als aankoopmakelaar in deze regio. Sinds 1 juni 2023 is hij echter als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 57 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont. 

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 25 juni 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×