Laadtarieven variëren sterk: Aalsmeer is duur

Aalsmeer – Als we benzine, diesel of gas willen tanken, weten we dat dit nog al kan verschillen per benzinepomp. Maar ook als je je elektrische auto wil opladen bij een publiek laadpunt zitten daar behoorlijke verschillen in. In Noord-Holland ben je dan duur uit. Per kWh betaal je binnen de provincie 13,7% meer dan elders in het land. Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Noord-Hollandse laadpaal 45 cent. Het landelijk gemiddelde komt neer op 39 cent per kWh. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Ondanks de hoge prijzen is Noord-Holland niet de duurste provincie van Nederland. Zo ben je in Flevoland (50 cent) en Utrecht (51 cent) veel meer kwijt aan het ‘volgooien’ van je elektrische auto. De goedkoopste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Overijssel. Hier betaal je per kWh gemiddeld slechts 31 cent. Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij.

Goedkoper bij de buren
In Aalsmeer ben je gemimddeld 48 cent per kWh kwijt, dat is 8 cent meer dan in Amsterdam (40 cent). Ook Uithoorn en Amstelveen zijn iets goedkoper (46 cent) en de Haarlemmermeer is nog weer een cent goedkoper. Maar wil je in de regio echt je slag slaan, moet je naar de gemeente Kaag en Brasem, daar kost een kWh gemiddeld 27 cent! Ter vergelijking: de duurste gemeente van Nederland is Terschelling met gemiddeld 60 cent per kWh.

Spekkoper
“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond,  ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper. Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente.

Parkeergarages het duurst
Ook het type parkeerplaats bepaalt hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8% meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6%).


Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 9 juni 2023 om 7:27 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×