Column: 'Tijdelijk mét beperking'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de vierde column van Frans Huijbregts: ‘Tijdelijk mét beperking’.

Een week of twee geleden een oogoperatie gehad: ik had een kleine afwijking in de stand tussen mijn beide ogen, in totaal 5 puntjes (vooruit dan: ik zag wat scheel) en met een kleine ingreep zouden ze die afwijking terugbrengen naar nul. Een snelle dagopname, lekker uitvekoeveren en dan fris en fruitig weer naar huis. Ik hoorde de oogarts al zeggen: “meneer Huijbregts, u mag weer álles zien!”. “Álles, echt álles dokter?”. “Ja, écht alles!”. Voor diegenen die mij kennen: een mooi vooruitzicht!

Maar, jullie voelen ‘m al aankomen natuurlijk: niet dus. Was ik bij het verkoeveren nog even in de veronderstelling dat het even wennen zou worden, op weg naar huis bekroop me het gevoel dat dit wel eens een ‘operatie met een terugkomdag’ zou gaan worden. En inderdaad: de controle, die na enkele dagen op het programma stond, wees uit dat ik van 5 puntjes in de plus links was gekelderd naar 18 puntjes in de min links. Of andersom, maar in ieder geval i.p.v. het verschil terug te brengen naar nul kwam ik op een verschil van 5 + 18 = 23 uit. Ik zag dus zo dubbel als een garnaal in een vat met whisky…. En ik zou pas op 3 augustus weer worden geopereerd.

Bovenstaande ervaring, waar ik nu nog middenin zit, deel ik met jullie om twee redenen. Natuurlijk wil ik graag aandacht en een aai over mijn bol, maar vooral om met jullie te delen dat gezondheid, gewoon een goed zicht, overal kunnen lopen en alles kunnen zien en doen, voor mij niet zo vanzelfsprekend meer is. Ik stoot mijn kop tegen takken over het trottoir, links kijken en rechts kijken en dan oversteken is lastig, een zebrapad is inmiddels echt een uitkomst en een tolerante begripvolle medeweggebruiker wordt zeer gewaardeerd.

Ik word op 3 augustus weer geholpen en dan zal alles echt wel weer goedkomen. Maar er lopen in onze mooie gemeente veel mensen rond voor wie dit ongemak hun dagelijkse realiteit is. Mijn verzoek aan jullie, naast die aai over mijn bol als we elkaar tegenkomen: hou dit graag in je achterhoofd als je misschien wat te snel door de gemeente rijdt, je net te weinig begrip hebt voor die overstekende sufferd of je die voetganger op het zebrapad over het hoofd zag. Ik zou het kunnen zijn, of mijn mede-Aalsmeerders, en elke klein beetje hulp en steun is, weet ik inmiddels uit ervaring, een groot cadeau!

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geaard en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkte als aankoopmakelaar in deze regio. Sinds 1 juni 2023 is hij echter als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 57 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont. 

Foto: ter illustratie (Pexels)

Gepubliceerd: 30 juli 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×