Algemeene Aalsmeersche Peurkampioenschappen 2023

Aalsmeer – Aanstaande vrijdag 11 augustus is het zover. Dan organiseren de Dippers de enige illegale kampioenswedstrijd van Nederland: ‘Peuris Illegalis’ ofwel de AAP van Aalsmeer. Vergis u niet, dit heeft niets te maken met de Aalsmeerse politiek maar met het vangen van paling op traditionele Aalsmeerse wijze.

Het zal u niet geheel onbekend in de oren klinken maar de paling heeft onder water veel concurrentie gekregen. Beroepsvisser Theo Rekelhof heeft het er tijdens zijn lezingen regelmatig over. Als een verse peur langzaam boven de bodem van de Westeinder heen en weer wiegt dan krijgt tegenwoordig de paling weerstand van andere uitheemse waterbewoners. Zoals daar zijn, de Europese meerval (Silurus glanis) en zeker de niet te missen zwartbekgrondel (Neogobius melanostomus) die niet zo lang geleden uit de
Kaspische zee naar Nederland is verhuisd. Het is dan ook de kunde van de Aalsmeerse peurder om deze soorten te onderscheiden in
aanbeet tijdens het Aalsmeerse peurkampioenschap.

Op andere vangsten dan de paling staat nog net niet de doodstraf maar mag zich wel een weekend vermaken met Joran van
der Sloot ( hoe toepasselijk! ) die speciaal voor dit kampioenschap wordt ingevlogen!

Het gaat er dus om om aanstaande vrijdag 11 augustus ‘beslagen ten ijs’ te komen met tonkinstok, ijzergaren, stopnaald en verse wormen uit het laagveen ( dwz zelf gespit). Het verzamelen en het gezamenlijk peurrijgen vindt plaats bij de botenkraan van Jachthaven het Drijfhuis om ca. 20.00 uur.

Gezien het verwachtte plaatsgebrek in de pramen wordt aangeraden met eigen vaartuig te komen. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in het Vossegat, omdat bar/cafe het Geluk tijdelijk gesloten is en de Blauwe Beugel wederom niet beschikbaar. Deelname is gratis en voor eigen risico.

Foto: De Dippers

Gepubliceerd: 8 augustus 2023 om 18:12 uur, geschreven door Ilse Zethof

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×