B&W Amstelveen weigert garantie voor Cobra Museum

Amstelveen – Het college van Burgemeester en Wethouders heeft aangekondigd dat ze geen garantie willen bieden voor het Cobra Museum in Amstelveen. Dit besluit werpt een schaduw over de toekomst van het museum.

Dit jaar viert het museum het 75-jarig bestaan van de Cobra-beweging met speciale tentoonstellingen. Door de financiële gevolgen van de coronacrisis heeft het Cobra Museum echter moeten interen op zijn reserves. Om het tijdelijke financiële tekort op te vangen, heeft het museum een kredietfaciliteit bij een reguliere bank gezocht. Deze faciliteit vereiste echter een garantstelling van de gemeente Amstelveen. Het huidige college van B&W heeft nu besloten om hier niet aan te voldoen, wat betekent dat het Cobra Museum niet kan voldoen aan de voorwaarden voor een overbruggingskrediet bij de bank. Dit plaatst de voortzetting van het museum in Amstelveen op losse schroeven.

Het besluit van het college van B en W is met teleurstelling ontvangen. Het Cobra Museum heeft de afgelopen periode nauw samengewerkt met de gemeente om het museum toegankelijker te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Dit heeft geleid tot initiatieven zoals de Cobra Academy voor jongeren (17-25 jaar) en het Cobra Kindermuseum. Bovendien is de toegang tot het museum sinds dit jaar gratis op woensdag voor alle inwoners van Amstelveen. Gezien deze inspanningen weegt het besluit van het college extra zwaar.

Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor de Amstelveense gemeenschap. Gisteren hebben onder andere acteur, schilder en documentairemaker Jeroen Krabbé, oud-wethouder en mede-oprichter van het Cobra Museum Piet van den Heuvel, en vrijwillige publieksmedewerker Daniëlle de Kluijver gepassioneerd gepleit tijdens een openbaar raadsgesprek. Samen met het museum doen zij een dringende oproep aan de gemeenteraad en het college van B&W om samen te werken aan het vinden van een oplossing om de voortzetting van het museum en zijn bijdrage aan Amstelveen te waarborgen.

Volgende week, op woensdag 13 september, zal de gemeenteraad beslissen over de toekomst van het museum. De petitie ondertekenen? Dat kan hier.

Foto: Cobra Museum

Gepubliceerd: 8 september 2023 om 11:42 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×