Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Constantijn'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week een tweede column van Tjeerd Veninga, eentje die lijkt op de maandelijkse column ‘Lieve Gido’. Maar deze keer met de titel ‘Lieve Constantijn’. Een terechte ode aan de vertrekkende voorzitter van Radio Aalsmeer.

Lieve Constantijn,

Moeten we ons zorgen maken over Radio Aalsmeer? Dit was toch de zomer van Het Grote Stoppen. Eerst stopte Mark Rutte en al snel daarna stopte Sigrid Kaag. Inmiddels zijn er meer politici opgestapt dan dat Ajax nog spelers van vorig seizoen over heeft…   

En nu zijn we bij Radio Aalsmeer zelf aan de beurt… Het nieuws brak en kwam hard aan: ‘Hoffscholte Verlaat Radio Aalsmeer’.
De voorzitter van Radio Aalsmeer stopt. Daar gaat ons kloppend hart, ons journalistiek instinct, onze fluwelen hamer. 

Ik zie ons nog zitten, in een wat donkere redactiekamer, op een allergaartje van bureaustoelen. Nieuwe radiomedewerkers gezocht. Niet gehinderd door enige kennis of ervaring, meldden we ons aan. Egon, Mandy en ik. Aalsmeer Actueel was toen nog slechts een idee, een programma dat de actualiteiten in Aalsmeer en directe omgeving zou verslaan. En er lag een format, een spoorboekje voor hoe je zo’n uur vult met lokaal nieuws. 

Met zachte doch duidelijke leiding bracht je orde in onze enthousiaste chaos. De mogelijke onderwerpen vlogen door de lucht en jij, Constantijn, hoorde het rustig aan en liet het proces haar werk doen. Soms greep je in door aan te geven wat echt nieuwswaarde had en wat niet. 

Wij zijn je dankbaar. Voor De lach in je oog, als we weer eens verzuchtten dat het alsjeblieft niet weeeeer over fietspaden en rotondes moest gaan. Maar ja, dat was de actualiteit, zei je dan. De zachte interventies als we redactioneel dreigden te ontsporen. Je leerde ons hoe we maandelijks de juiste actualiteiten konden kiezen. Je bracht zoveel enthousiasme naar het team en dus naar het programma. Dank voor je steuntjes in de rug en vooral het vertrouwen dat je gaf aan 3 radio-groentjes. 

En niet alleen Radio Aalsmeer maar de hele REGIO Aalsmeer mag je dankbaar zijn voor 2,5 jaar voorzitterschap. 

Het lijkt zo ‘vanzelfsprekend’, je stapt in de auto of je loopt over een kwekerij en je hoort Radio Aalsmeer. Dingen lijken makkelijk als ze goed geregeld zijn. En dat geef ik je te doen. Met zoveel ‘stakeholders’ en dan mag je ook nog een legertje vrijwilligers managen. 2,5 jaar Constantijn, vermenigvuldig ze gerust met 7, in hondenjaren waren het er 17,5, rond het af naar 20 en dan kom je in de buurt.

Nee Constantijn, we maken ons geen zorgen over Radio Aalsmeer. The show must go on. The show WILL go on. En wat Aalsmeer Actueel betreft, gaat die show door met jouw lessen in ons achterhoofd. Tijdens het redactie overleg zal in mijn achterhoofd de vraag gonzen ‘Wat zou Constantijn doen?’.

Dus, als we ooit iets voor je kunnen doen, of als we ooit iets voor je kunnen laten – dan moet je het vooral zeggen Constantijn!

Tjeerd Veninga

Gepubliceerd: 24 september 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×