Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet jij je zorgen maken om een radiocolumn van Radio Aalsmeer? Al bijna een jaar lang schrijf ik je – elke maand. En ineens zit je vandaag bij ons aan tafel. 

Waarom ‘Lieve Gido’? Peter Heerschop begon 20 jaar geleden met Lieve Marianne, tijdens de Olympische Spelen. Een open brief, schuine streep, radiocolumn aan Marianne Timmer. En zo ontstond, naar mijn bescheiden mening, de allermooiste radiocolumn uit Neerlands radiogeschiedenis. Na de Olympische Spelen ging Lieve Marianne nog maar zelden over Marianne zelf. Maar het was wel altijd actueel, er was wel altijd een emotie en er was wel altijd een lach.

Jij bent geen schaatser Gido, maar wel onze burgemeester. Net als Marianne Timmer, moet jij het voor ons doen. Jij moet voor ons presteren, elke dag. Als je wint dan juichen we zo hard we kunnen, en als je struikelt dan mopperen we om het hardst. 

Tegenwoordig kun je alles maar roepen, hoor ik vaak. Maar dat kan eigenlijk al heel lang in Nederland. Alleen, tegenwoordig hoort ook iedereen wat iedereen roept. Duizenden meningen komen op ons af via social media. Iedereen kan in enkele seconden zijn of haar mening publiceren. Met of zonder spelfouten, in hoofdletters of met een vleugje straattaal. Ook hoef je je eigen naam niet te gebruiken, je noemt jezelf @DonaldDuck231 en je mening telt gewoon mee. 

Vandaar Lieve Gido. Mijn manier om wat beleefder dingen aan de kaak te stellen. Maar niet alleen aan jouw kaak Gido, maar ook aan onze eigen kaken. Ja, als ouders worden wij bloednerveus als de bus op de rotondes ineens rechtdoor rijdt. Gisteravond bijvoorbeeld, reed er een brandweerauto met zwaailichten over de busbaan, en ja hoor, een zwarte auto rijdt op de rotonde gewoon door en bijna…. Daar moet de gemeente echt wat aan doen, maar ook wij kunnen in onze remmen knijpen of een beetje beter uitkijken. 

Lieve Gido, er bestaat geen wereld waar iedereen het met elkaar eens is. Gelukkig niet. Marianne Timmer won ook niet altijd, en dat is dan ook de reden dat we altijd keken, en dat we zo hard juichten als ze wel won. Zonder strijd geen overwinning, zonder wrijving geen glans. Maar van mijn moeder heb ik geleerd om dingen altijd netjes te vragen, dan heb je meer kans dat je je zin krijgt. Ook om die reden begin ik graag met ‘Lieve Gido’. 

Lieve Gido, ik blijf je trouw schrijven, om te klagen en te vragen, over rotondes, fietspaden en supermarkten. En als we iets voor jou kunnen doen, of als we iets voor jou moeten laten, dan kun je het ons altijd laten weten!

En zoals altijd sluit ik af met: Tot volgende maand!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Gepubliceerd: 24 september 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×