Ook blauwtong op Boerenvreugd

Aalsmeer – In Nederland worden veehouders geconfronteerd met een wijdverspreide uitbraak van het blauwtongvirus, dat vooral schapen treft maar ook andere herkauwers zoals geiten en runderen kan besmetten. De ziekte wordt overgedragen door besmette knutten, kleine steekvliegjes. Zowel professionele veehouders als kinderboerderijen ondervinden de gevolgen van deze ziekte.

Kinderboerderij Boerenvreugd is niet gespaard gebleven van deze ziekte. Texelaar Dunya en zwartblesschaap Bieke hebben het virus opgelopen en zijn ziek geworden. De dierenarts heeft onmiddellijk een behandeling gestart met pijnstillers en antibiotica. Gelukkig herstelde Dunya, maar Bieke verslechterde gestaag en moest uiteindelijk worden geëuthanaseerd, zoals een van de beheerders van Boerenvreugd betreurde.

Wat het probleem nog complexer maakt, is het ontbreken van een vaccin om de dieren te beschermen. De enige hoop voor veehouders en kinderboerderijen is dat de nog gezonde dieren niet worden gestoken door besmette knutten.

Veehouders door het hele land hopen op koudere temperaturen, aangezien knutten gevoelig zijn voor kou en daardoor zouden sterven. Dit zou hopelijk de verdere verspreiding van het virus verminderen. Gelukkig is er goed nieuws voor bezoekers, aangezien het blauwtongvirus niet op mensen wordt overgedragen en kinderboerderijen veilig te bezoeken blijven.

Gepubliceerd: 25 oktober 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×