Column: 'Aankomst'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week, iets later dan u gewend bent, columnist: Henk van Leeuwen. Zijn tweede column is getiteld:  ‘Aankomst’.

Als er toch één evenement is in Aalsmeer waar jong en oud bij elkaar komen om een sprookjesfiguur toe te juichen en te verwelkomen dan is dat niet bij de Efteling, maar in de tuin van Zorgcentrum Aelsmeer. Op zaterdag 18 november jl. was de intocht van de goedheiligman, Sint Nicolaas, in Aalsmeer. De weersvoorspellingen waren ronduit slecht te noemen en Stichting Sinterklaas in Aalsmeer, die al een heel aantal jaren de intocht in Aalsmeer verzorgt, was toch wel enigszins bezorgd over de opkomst van kinderen met ouders naar het dorp. O, als het toch eens daadwerkelijk slecht weer zou zijn. En ja hoor, het was ronduit kloteweer. Al een paar jaar kruip ik als hulpje van de bisschop van Mira in het rode pak met baard en puntmuts. Dankzij deze uitdossing mocht ik naast schipper Jos in de stuurhut staan maar de (60!) roetveegpieten moesten het buiten doen met een poncho of een transparante paraplu.

Voor de aanwezigen op de kant ontspon er zich een verhaal met de piraten van de Westeinderplassen die de schatkist van de Sint kwamen leeghalen. In de schatkist bevond zich de nationale reserve van de goedheiligman om in Aalsmeer de cadeautjes te kunnen kopen. De piraten vluchtten met een speedboot weg (zo was ook eens de Rabobank in Aalsmeer overvallen) en werden bij de pepernotenmolen (De Leeuw) door de beste agenten van Aalsmeer in de kraag gevat.

Weer of geen weer, in grote getale stonden de kinderen met ouders op de slootkant om Sint binnen te halen en op het Molenplein was het tijdens de ontknoping van de schatkistroof nog lekker druk. Daarna was er op zaterdag en zondagmiddag een inloop in het Grote Huis van Sinterklaas, met eindelijk eens een aangeklede Flora op het plein.

Wat opvalt is dat Sinterklaas door Oost-Europese en Aziatische mensen wordt omarmt en dat zij dus ook naar de intocht komen in Aalsmeer. Dit geeft hoop voor de toekomst, want er klinken geluiden in de media dat het liegen over Sinterklaas niet meer van deze tijd is! Ik geloof nog steeds in Sinterklaas en veel bewoners van Zorgcentrum Aelsmeer doen dat ook weer. Ik geloof ook in de magie van de donkere decemberdagen. Geniet thuis of elders in elkaars samenzijn en wentel je in het lichtjesfeest, de kerstconcerten, kerstvieringen en alle sfeerbrengende activiteiten ronde de kerstdagen. Dan kunnen we, al is het maar voor even, de verkiezingsuitslag vergeten.

Fijne feestdagen.

Henk van Leeuwen (wie kent hem niet) is 65 jaar jaar geleden geboren op zolder bij opa en oma Van Leeuwen en woont, op een jaar na, zijn hele leven in Aalsmeer. Als Dipper medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Pramenrace en Plaspop. Maar Henk is ook bestuurslid van de stichting Historisch Aalsmeer, een goede bekende van Sinterklaas en Radio Aalsmeer. Zijn boterham verdient hij als schipper bij Westeinder Rondvaart en is ook nog eens onbezoldigd havenmeester op het Praamplein. Met recht een ere-burger van Aalsmeer.

Gepubliceerd: 27 november 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×