Column: 'HYROX – de fitness race'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 80 column van Ernst de Jong: HYROX – de fitness race’

Op zaterdagmorgen ging zoals gewoonlijk de wekker om half 7. Een beetje vroeg voor de zaterdag, maar wij hadden een reden om er vroeg op uit te trekken. Het wekelijks golfuitje moest deze ochtend plaats maken voor een bezoek aan de RAI waar voor de eerste keer in Nederland de fitness race ‘Hyrox’ werd gehouden. Dit sportevenement is al erg populair bij de sportievelingen onder ons in Amerika en Duitsland, maar blijkbaar nu dus ook in Nederland.

Hyrox is een indoorcompetitie waar functionele oefeningen en uithoudingsvermogen gecombineerd worden. De competitie begint met 1 km rennen, gevolgd door 1 functionele oefening. Deze reeks wordt 8 keer herhaald. Het unieke hieraan is dat iedereen met verschillende atletische en fitness achtergronden aan de competitie mee kan doen. Wereldwijd is de competitie precies hetzelfde en geeft het atleten de kans om het tegen elkaar op te nemen

Onze zoon en een goede vriend van hem, hadden er de laatste weken al voor getraind en natuurlijk wilden wij langs de lijn aanmoedigen voor de nodige morele steun. Wat een drukte ‘s morgens vroeg om half 9 bij de RAI, maar vooral ook wat een gezelligheid, positieve spanning bij de sporters en bemoedigende opmerkingen van de toeschouwers. Die toeschouwers konden overigens, anders dan bij een atletiekbaan, bij elke oefening vrijwel naast het sportveld staan om hun geliefden, vrienden of zomaar een willekeurige sporter een bemoedigend woord te geven.

Na het evenement, dat door de meeste sporters binnen 1,5 uur werd volbracht, zijn we nog even snel naar het Schinkelbos gereden om even lekker buiten te wandelen. In vergelijk tot de afgelopen dagen was het rustig herfstweer en konden we genieten van mooie herfstkleuren en natuurlijk van de wilde paarden die er onverstoord liepen te grazen. Heerlijk zo’n start van het weekend en hoewel ik een zomermens ben kan ik deze herfstdagen toch zeer waarderen.

De middag hebben we voornamelijk in de keuken doorgebracht, want vanavond is het onze beurt om voor vrienden een culinaire maaltijd te bereiden. Natuurlijk mag daar een mooi glas wijn niet aan ontbreken en is er niets leukers dan van tevoren, voor de zekerheid, nog even te proeven of de wijn die we hebben uitgekozen er wel goed bij past. Ik denk dat de keuze een goede is, dus laat de gasten nu maar komen.

Ernst de Jong

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

Gepubliceerd: 5 november 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×