Column: 'Van dode geschiedenis naar levende monumenten'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week Wilco Hoogeveen: “Van dode geschiedenis naar levende monumenten.”

Afgelopen 30 september liepen mijn vader en ik mee met de historische wandeling door het centrum van Aalsmeer, georganiseerd door de Historische Tuin. Ik woon nu 2,5 jaar in het centrum en al mijn hele leven in Aalsmeer, dus het is hoog tijd eens wat meer over mijn buurt te leren, vond ik. Wat er uiteindelijk bij mij achterbleef was het gevoel dat er nog zo weinig zichtbaar is van onze geschiedenis. Aalsmeer bestaat al (minstens) 900 jaar. De Spanjaarden hebben in een strafexpeditie in 1573 ons archief geplunderd en in brand gestoken, dus van die eerste 400-500 jaar weten we nog maar heel weinig, maar de geschiedenis is er wel degelijk. Waarom hebben wij geen busladingen toeristen in Aalsmeer die achter een man/vrouw met de paraplu aanhobbelen? Er valt zoveel te vertellen over ons dorp! Natuurlijk moet je er ook naar willen luisteren, en dat wil nou eenmaal niet iedereen. Maar ik vind het zonde dat bijna geen een van onze unieke historische panden in Aalsmeer openbaar toegankelijk is. De ondernemer in mij staat te springen deze panden weer te laten leven. Ik zie het wel voor me! We maken een mooie Historisch-Aalsmeer-wandeltour-app met alle geschiedenis en verhalen omtrent onze monumenten en gaan alles af:

– We beginnen onze route bij de Historische Tuin, waar we leren over de tuinbouw (in Aalsmeer). Vanaf daar stappen we vervolgens op bij de Westeinder Rondvaart. Daar leren we over ‘onze’ Westeinderplassen en worden we afgezet bij Fort Kudelstaart.

– Fort Kudelstaart ga ik mijn vingers niet teveel aan branden. Als uitzondering in dit lijstje liggen daar wel degelijk plannen voor klaar, maar met alle veldslagen daaromheen hoef ik geen nieuwe suggesties ervoor te doen denk ik. We stappen bij het fort van de boot af, leren wat over het Fort en de Stelling van Amsterdam en drinken een drankje op het terras aan het water. Vervolgens lopen we naar de Watertoren.

– De Watertoren gooien we voortaan elke dag open met beneden een gezellige brasserie zodat je na je klimtocht een kopje thee kunt drinken. Oh en er komt een kabelbaan vanaf de top naar de pier, uiteraard! Vanaf de toren lopen we naar het Karmelklooster, terwijl we in de app leren over het turfsteken en alle inpolderingen van Aalsmeer.

– In het Karmelklooster bouwen we een kleine B&B/hotel waarbij de oude kloosterkamers zoveel mogelijk in originele staat worden gehouden. In de oude keuken en eetzaal starten we ‘Eethuis ‘t Klooster’ met simpele stamppotten en maaltijden voor simpele prijzen, geserveerd aan de oude lange houten tafels. In de kelder ga ik los met escape rooms en spelruimtes, op zolder bouwen we een horror-beleving. De dag duurt nu al zolang, we blijven hier maar even slapen. Voor het ontbijt gaan we de volgende dag naar het Stationsgebouw.

– Van het Stationsgebouw maken we een ‘foodcourt’ zoals steeds populairder in grote steden; een plek waar je bij diverse stands zeer uiteenlopende gerechtjes kunt halen en nuttigen op het terras voor de deur, rondom de oude locomotief. Oh en uiteraard gaat er voortaan vanaf dit station een directe ondergrondse metro naar centrum Amsterdam. Onze tour gaat verder richting de molen.

– Korenmolen de Leeuw gaat voortaan elke dag van de week open als toeristische attractie. Daarnaast gaat het van eigen deeg broodjes bakken en verkopen op hun terras op het Molenplein. Aan datzelfde Molenplein komt ook daghoreca waar een biertje in het zonnetje genuttigd kan worden. Onze laatste stop in de tour is de Dorpskerk.

– De Dorpskerk geven we net als de Annakerk in Amstelveen een nieuwe invulling als culturele hotspot; lokale talenten kunnen hier optreden of lezingen geven op het open podium, lokale ondernemers verkopen hun waren en een lokale brouwer zijn bier. Een soort Dorpshuis; een ontmoetingsplaats voor iedereen. Dat wat kerken al eeuwenlang zijn.

– Als de tour is afgelopen staat het de appgebruikers vrij om 1 van de vele restaurants in ons Aalsmeer te bezoeken om na te praten over alles wat ze gezien en gehoord hebben.

Ik denk dat we genoeg mooie monumenten hebben die we tot leven zouden kunnen brengen, als mensen er niet zo verschrikkelijk bang voor zouden zijn. Monumenten kunnen ook op waardige wijzes nieuwe invullingen krijgen, waardoor we er allemaal van kunnen genieten. Toch?

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Gepubliceerd: 17 december 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×