Column: De lente - een nieuw begin

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor Aalsmeerders of Kudelstaarters. Deze week de 83e column van Ernst de Jong: De lente – een nieuw begin.

De gebruikelijke gezellige drukte bij de fitnessclub heeft vanmorgen plaats gemaakt voor een vrijwel serene rust. Met name door de Ramadan hebben vele vaste bezoekers hun dagelijkse ritme aangepast naar heel vroeg in de ochtend of later in de avond. Ik denk wel eens, om een paar kilootjes af te vallen zou ik ook zo’n ramadan moeten volgen of gewoon mee moeten doen aan de vastenperiode die nu ook aan de gang is. Van huis uit heb ik de vastenperiode wel bewust meegekregen, maar die beperkte zich tot weinig of niet snoepen en geen vlees op vijdag maar een stukje gebakken kabeljauw met een smakeloze mosterdjus voor over de aardappelen. Vanuit religieus oogpunt doe ik niets meer aan de vasten, maar er is hoop, vanmiddag komt onze dochter bij ons twee weken logeren, nu ze haar colleges aan de universiteit van Oslo heeft afgerond. Daar onze dochter veganistisch eet hebben wij de afgelopen tijd alle ‘vegan’ recepten, om maar een beetje goed voor de dag te komen, uit de Allerhande gescheurd en sommige zelfs uitgeprobeerd. De schappen van de supermarkt met ongezouten noten zijn door mij leeggehaald, want alleen uit groente kan je niet voldoende voeding halen. Nou ja, laten wij maar hopen dat iets minder vlees een goede uitwerking heeft op mijn overtollige kilo’s.

Wat is het trouwens fijn om weer een beetje in de tuin te werken en te genieten van een voorzichtig voorjaarszonnetje. De vogels vliegen weer af en aan met takjes in hun snavel, er worden volop nestjes gebouwd en de bomen en struiken beginnen weer uit te lopen. De natuur begint, zoals ze dat jaarlijks doet, onverstoorbaar aan een nieuw begin alsof er niets aan de hand is in de wereld. Dat ritme van de natuur dat zich niet stoort aan verkiezingen waar alleen op oude gekken gekozen kan worden in zowel Rusland als Amerika, dat zich niet stoort aan de vele serieuze conflicten die gaande zijn en waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Dat ritme, van weer opnieuw beginnen, straalt iets van optimisme uit wat werkelijk fantastisch is. Daar kan geen Ramadan of vastenperiode tegenop.

Laten we maar genieten van de kleine dingen zoals een voorjaarszonnetje, de opbloeiende natuur en proberen, telkens weer, om met gepaste positiviteit elke dag weer opnieuw te beginnen.  Nog een week en dan is het Pasen, een week later is ook de Ramadan ten einde, een nieuw begin en dus een nieuwe kans. Maak er wat moois van.

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 59-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

 

Gepubliceerd: 24 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×