Column: 'Keuzes maken'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor Aalsmeerders of Kudelstaarters. Deze week de 11e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Keuzes maken’

Afgelopen week hebben ongeveer 170.000 groep 8-ers zich ingeschreven voor de middelbare school. Ook bij mij op het werk mochten we weer heel veel aanstaande brugklassers samen met hun ouders of verzorgers verwelkomen.

Het werd de week gevuld met gespannen, maar ook blije koppies. Kinderen die opgelucht waren dat de keuze nu een feit was, maar ook kinderen die nog tot het laatste moment twijfelden. Kinderen die blij waren met het behaalde advies, kinderen die baalde dat het beste vriendje en/of vriendinnetje toch voor een andere school had gekozen.

De belangrijkste vraag is eigenlijk: waar baseer je het maken van je schoolkeuze op? Vorig jaar hebben wij dit proces van dichtbij doorgemaakt. Van voorlopig advies, naar het bezoeken van open dagen tot aan de (toen nog) Cito-toets. Van het definitieve advies, naar het uiteindelijk maken van de keuze. Een keuze waarin zoveel factoren meespelen; het advies van de juf of meester, het gevoel bij de toekomstige scholen als je binnenloopt, wat gaan je vrienden en vriendinnen doen, is het ver fietsen, hoe zijn de docenten, hoelang duurt een lesdag en heb je veel huiswerk? En dan willen je ouders ook nog die in jouw ogen niet zo belangrijke informatie mee laten wegen, zoals doorstroommogelijkheden, extra ondersteuning en wat zijn extra vakken en activiteiten die worden aangeboden. En om het hele proces nog even makkelijker te maken moet je ook nog bij je inschrijving een eerste, tweede en soms zelfs een twaalfde (!) schoolkeuze doorgeven. Kortom ga er maar aanstaan als 11/12 jarige.

Ik heb mij vorig jaar vaak afgevraagd in hoeverre help je als ouder jouw kind bij het maken van de keuze? Probeer je te sturen naar een keuze waarvan jij denkt dat deze past bij jouw kind of laat je jouw kind vrij in zijn of haar ontdekkingsreis? Welke factoren laat je allemaal wel en niet meewegen? Uiteindelijk denk ik dat je als ouder voor de gulden middenweg moet kiezen, eentje waarbij je vertrouwt op het gevoel van je kind, waarin je advies geeft bij twijfels en luistert naar afwegingen die ze maken. Waarbij je soms alle adviezen, hoe goed bedoeld ook, even naast je neer moet leggen (los van het schooladvies).

Naast de inschrijvingen op mijn werk, maakte ik deze week samen met mijn dochter Fay een podcast over het maken van deze keuze. Kinderburgemeester Vera schoof bij ons aan de keukentafel. Zij vertelde over hoe zij als aanstaande brugklasser de keuze heeft gemaakt en Fay vertelde als ervaren brugklasser hoe zij terugkijkt op het maken van haar keuze een jaar geleden. Het werd een mooi gesprek waarin vooral naar voren kwam dat zij diegene zijn die met een goed gevoel naar de nieuwe school moeten gaan. En daar hebben ze helemaal gelijk in.

Mijn advies voor alle groep 8-ers: gefeliciteerd met de keuze die je hebt gemaakt en ga nu vooral genieten van de leuke dingen die er in groep 8 nog gaan komen. Voor alle papa’s en mama’s van deze aanstaande brugklassers; het komt echt allemaal goed!

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (12 jaar) en Fedde (7 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, maakt zij samen met haar dochter een Podcast genaamd “De Brugcast”, die gaat over het gaan naar de brugklas. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

Gepubliceerd: 31 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×