Column: 'Een conflict ver van je bed, maar o zo dichtbij'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor Aalsmeerders of Kudelstaarters. Deze week de 84e column van Ernst de Jong: ‘Een conflict ver van je bed, maar o zo dichtbij’.

Wij worden de laatste weken, maanden continue opgeschrikt door grote internationale conflicten, terreuraanslagen en oorlogen. Deze gebeurtenissen escaleren steeds meer en niemand schijnt deze ontwikkeling een halt te kunnen toeroepen of te de-escaleren.

Het laatste is dat nu ook de studenten in andere landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, maar nu ook in Nederland, gaan demonstreren tegen Israël en voor Palestina. Het is fantastisch dat jong intelligente mensen zich sociaal betrokken voelen bij de internationale gemeenschap, maar je mag toch hopen dat, vóórdat je gaat demonstreren en je je notabene tegen een staat keert, je eerst eens gaat verdiepen in de oorsprong van het conflict.

Ik vraag me oprecht af waarom mensen die grotendeels op kosten van de staat (ons belastinggeld) mogen studeren, geweld gebruiken tegen de politie en voordat ze daarmee begonnen, het telefoonnummer van een advocaat op hun arm hadden geschreven voor het geval ze gearresteerd zouden worden. Hieruit blijkt dat dit een van tevoren bedacht plannetje was. Ik begrijp niet dat men beweert dat Israël geen bestaansrecht zou hebben. Verdiep je toch eens in de geschiedenis, waarom focus je niet op de huidige regering van Israël, in plaats van de staat? Die regering die zich, ook naar mijn mening, bezighoudt met genocide op zeer grote schaal. Waarom betuig je niet de steun aan Palestina, maar keer je je tegelijkertijd af tegen een terroristische organisatie zoals Hamas?

Ik wil graag de aandacht vestigen op een uitspraak van de Paus in Rome die hij met Kerst 2023 op het Sint Pietersplein deed: ,, De slachtoffers van alle conflicten in de wereld hebben het recht te weten hoeveel de wapenindustrie in de wereld verdient aan al deze conflicten die dagelijks duizenden slachtoffers eisen.” Hèhè eindelijk een verstandig woord van een, in mijn ogen, intelligente man die de vinger precies op de etterende wond legt. Gek genoeg halen zulke uitspraken amper het nieuws en bereiken deze zeker niet de studenten die nu stenen gooien naar de politie. Mensen in Oekraïne en Rusland haten elkaar niet en ook tussen de joden en moslims in het Midden-Oosten bestaan goede vriendschappen, maar als je de regeringen laat doorgaan met het uitmoorden en bombarderen van elkaar, dan kweek je haat tussen de mensen onderling.

Wat zou het toch mooi zijn wanneer de media zich niet alleen focust op grote conflicten, die blijkbaar goed zijn voor de kijkcijfers of het aantal abonnementen van krant of opinieblad verhogen, maar ook de echte problemen zoals bijvoorbeeld het verdienmodel van de wapenindustrie behandeld. Wat zou het toch mooi zijn wanneer jonge, sociaal betrokken studenten zich, naast hun studie, zich ook eens iets meer gingen verdiepen in de geschiedenis van het Midden-Oosten en ook proberen te doorgronden wie er nu eigenlijk gebaat is bij het in stand houden van al deze conflicten…. Ja, als dat gebeurt, dan komen we uit op de wapenindustrie, waar de productie op dit moment wordt opgevoerd zoals we in geen 30 jaar meer hebben gezien. Als we dat op ons laten inwerken, dan komen we erachter dat een nieuwe wapenwedloop, met alle risico’s van dien, is gestart. Economieën zullen er wellicht van profiteren, maar hoe zit het met het welzijn van de mensen, hoe zit het met het in vrede met elkaar leven?

Ernst de Jong

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 59-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

 

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 12 mei 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×