Column: 'Lieve Gido': Veranderaars

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

De lente begon zo vroeg, maar op een paar dagen afgelopen week na, laat het mooie weer tot nu toe op zich wachten… Vandaar dat ik je deze week schrijf vanuit Portugal, waar we even wat vitamine Zee opdoen in de Algarve.

Vandaag maakten we een schitterende wandeling langs de kust. Prachtig! Oeroude rotsen, kurkdroge grond en dat machtige geluid van de Atlantische oceaan…

Is het jou ook wel eens opgevallen Gido, hoe de natuur werkelijk overal weer  iets kan laten opbloeien? Terwijl het zoute zeewater er onophoudelijk tegenaan slaat, de volle zon genadeloos brandt, en enig kruimeltje aarde ontbreekt, groeit er toch een complete  struik uit zo’n rots!

Misschien een beetje raar bruggetje, maar vandaag herdenken we hen die voor onze vrijheid gestorven zijn. Net als die struik op die Portugese rots, stonden er mensen op tegen een schijnbaar onoverwinnelijke overmacht. Sommige gingen voorop in de strijd, anderen ondersteunden hen of boden stil verzet. En er waren slachtoffers, heel veel slachtoffers…

Hoe komen mensen, ondanks het gevaar en de schijnbare overmacht in beweging? Waar begint dat verzet? Waar haalt een mens de moed vandaan wanneer de vijand zoveel sterker lijkt?

Het zal je niet verbazen Gido, ook daar is onderzoek naar gedaan. Het bleek dat verweg de meeste mensen die onderduikers in huis hadden dat hadden besloten te doen nadat iemand ze dat gevraagd had. Meer dan 90% om precies te zijn.  En slechts een heel kleine minderheid was uit zichzelf in actie gekomen.

Die mensen die zelf in actie kwamen, hadden niemand nodig om ze te overtuigen. Ze noemen die groep de zeroes, de nullen, wat je niet verkeerd moet interpreteren want die zeroes zijn de veranderaars.

Die andere dikke 90% die onderdak boden, waren eerst 1 of 2 keer gevraagd.  Je raadt ’t al, die noemen we de Ones en de Twos. De Eentjes en de Tweetjes. Vergis je niet, ze zijn in mijn ogen net zo heldhaftig als de Zeroes. Die stoere dwarse Nullen.

Een paar procent blijft over,  dat zijn de Duizendjes, zij wachten liever totdat iedereen het doet en volgen dan.

Vandaag is een dag om de gevallenen te herdenken.  En om je af te vragen of je zelf een Zero, een Nul kunt zijn. Iemand die als een strijdbare struik op een barre rots opstaat, tegen de verdrukking in. Iemand die ‘gewoon’  opstaat als er onrecht is.

Of ben je liever een Eentje of een Tweetje en wacht je tot je gevraagd wordt mee te strijden?

Als ik maar geen Duizendje blijk te zijn Gido… iemand die te lang afwacht…  Ik vraag het me wel eens af…

En vanavond. Vanavond zijn we stil.  2 minuten maar. Ik vind het niet veel, 2 minuten zwijgen om stil te staan bij de luxe dat we mogen leven in vrijheid. 2 minuten om stil te staan bij hen die daarvoor de hoogste prijs betalen. 2 minuutjes.  Helemaal niet veel. Toch?

Als we verder iets kunnen doen, of iets moeten laten, kun je het ons altijd even laten weten.

We spreken elkaar weer volgende maand!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met

Foto: Aalsmeer Vandaag

Gepubliceerd: 5 mei 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×