Grote overlast door muskuseenden in Kudelstaart

Kudelstaart – Het is weer het begin van de zomer en overal zijn schattige kleine eendjes te zien. Het zijn geen gewone eenden, maar muskuseenden, ook wel Barbarie-eenden of Kaapse eenden genoemd.

De muskuseend, de soort die nu het meest overlast veroorzaakt en inheemse vogelsoorten verjaagt, is een unieke soort binnen de eendenfamilie. Ze zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels verspreid over de hele wereld en op kinderboerderijen zeer gewild. Echter in de vrije natuur leveren minder plezier op. In sommige delen van Kudelstaart ervaart men zelfs zware overlast van deze dieren. Denk aan trottoirs waar niet meer normaal te lopen is. Dikke ‘flatsen’ zorgen voor vliegenoverlast, valpartijen en vieze smurrie in huis.

Angst voor ongedierte
Een van de bewoners zegt: “Er zijn een aantal buurtbewoners die het nodig vinden om de beesten het hele jaar door te voeren. Ik ben bang dat we ratten en muizen krijgen door het gestrooide voer. Overigens wordt voeren sowieso afgeraden door deskundigen.”

Het spreekwoord zegt het al: een vreemde eend in de bijt. Dit geldt ook voor deze muskuseenden. Muskuseenden zijn een uitheemse diersoort. Dat betekent dat ze in Nederland niet thuishoren in de vrije natuur. De eenden hebben hierdoor vrijwel geen natuurlijke vijanden. De populatie groeit hierdoor enorm en ze hebben ook meerdere nesten per jaar. (Met ‘bijt’ wordt in deze uitdrukking een gat bedoeld dat door mensen in het ijs is gemaakt.)

Ruimingsplan
Er schijnt ooit een ruimingsplan gemaakt te zijn. Echter door het verhuizen van diverse taken van Amstelveen naar Aalsmeer is dit plan verdwenen. De Bewonersoverleg van Kudelstaart heeft zich er al een aantal keer mee bezig gehouden, maar tot op heden zijn er echter geen acties bekend.

Foto: Mandy van der Zwaard

Gepubliceerd: 23 juni 2024 om 11:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×