Midzomernachtzwemmen in het Oosterbad

Aalsmeer – Hoewel de ‘summer’ nog ver te zoeken is, hebben we deze week wel de officiële ‘midzomernacht’. Deze benaming verwijst naar de zonnewende.

De zonnewende is de langste dag van het jaar, wanneer het noordelijk halfrond het dichtst bij de zon is gekanteld, wat resulteert in de langste periode van daglicht. Gewoonlijk valt de langste dag op 21 juni, maar in een schrikkeljaar, zoals dit jaar, verschuift deze naar 20 juni. Vroeger was de zonnewende op 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper, en werd deze dag groots gevierd met dansen om grote vuren, die symbool stonden voor een goede oogst.

Andere landen kennen dit ook zo wordt er in Zweden ‘Midsommar’ gevierd tussen 19 en 25 juni. Met als hoogtepunt het plaatsen van de ‘midsommarstång’ (meiboom) op 21 juni, waarbij mensen om de boom heen dansen, vergelijkbaar met de Sint-Jansfeesten uit de Middeleeuwen.

Midzomerzwemmen niet op midzomernacht
Aalsmeer en Kudelstaart doen niet veel aan midzomernacht. Al kun je wel midzomernachtzwemmen bij het Oosterbad in Aalsmeer-Oost. Tradiotioneel op ‘midzomernacht’, maar dit keer een week later,  in verband met het spelen van het Nederlands Elftal. En hopelijk is er dan ook beter weer… “Maar ondanks de trage start van de zomer weten veel zwemmers het Oosterbad al te vinden maar we kijken uit naar het speciale gevoel dat het middernachtzwemmen altijd met zich mee brengt”,  aldus Loekie Brommer. “Het zwemmen in het donker heeft iets ‘spannends’. Midzomernachtzwemmen is al jaren een gezellige traditie bij ons”.

Foto: Joan Vaes

Gepubliceerd: 19 juni 2024 om 11:38 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×