Nieuw beleid: foutje in aangifte niet altijd bestraft

Aalsmeer – Vanaf 1 juli 2024 leidt een fout in de aangifte niet altijd meer tot strafrechtelijke vervolging. Door wijzigingen in de Algemene douanewet (Adw) kunnen bedrijven en burgers voortaan een bestuurlijke boete krijgen in plaats van een strafmaatregel. Deze verandering geldt voor zowel onjuiste als onvolledige aangiften, behalve bij opzet.

Tot nu toe werd een fout in de aangifte altijd strafrechtelijk vervolgd, waarbij de zaak naar het Openbaar Ministerie ging. Vanaf juli wordt dit vervangen door een bestuurlijke boete die door de Douane wordt opgelegd, zonder tussenkomst van de strafrechter. Hierdoor ontstaat ook geen strafblad. Tevens wordt de navorderingstermijn verkort van vijf naar drie jaar, wat betekent dat de Douane minder tijd heeft om een schuld terug te vorderen.

Deze aanpassingen zijn mede door verzoeken uit het bedrijfsleven doorgevoerd en bieden een menselijker en efficiënter alternatief voor onopzettelijke fouten in de aangifte. Bezwaar tegen de bestuurlijke boete kan direct bij de Douane worden ingediend.

Bron: Douane (Ministerie van Financiën)
Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 23 juni 2024 om 20:45 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×