PFAS-concentraties ook in Aalsmeer onder advieswaarde

Aalsmeer – In april 2024 heeft de provincie Noord-Holland, samen met de waterschappen, onderzoek gedaan naar de PFAS-concentraties bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties. De eerste resultaten tonen aan dat bij alle 18 onderzochte zwemlocaties, gemeten door het Hoogheemraadschap van Rijnland, de PFAS-waarden onder de advieswaarde van het RIVM liggen. De metingen bij het Oosterbad zijn wel het hoogst van heel Noord-Holland, maar nog ruim onder de advies waarde.

Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, reageert positief: “Onze prioriteit is de bescherming van de gezondheid van de zwemmers. Ik ben blij te kunnen melden dat de huidige PFAS-concentraties geen directe gezondheidsrisico’s vormen voor de gebruikers van deze zwemlocaties.”

De metingen bieden inzicht in de aanwezigheid van PFAS, chemische stoffen die wereldwijd bekend staan om hun hardnekkigheid en gezondheidsrisico’s. De resultaten van de overige 28 locaties, beheerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, worden binnenkort verwacht.

In juli 2024 wordt een tweede ronde metingen uitgevoerd om eventuele veranderingen te signaleren en de waterkwaliteit te blijven waarborgen. De provincie blijft nauw samenwerken met diverse instanties om de gezondheid van zwemmers te beschermen.

Gemeente Locatie naam Maand meting  ng PEQ/l*
Aalsmeer Oosterbad april 2024 110
Aalsmeer Westeinderplassen, Vrouwentroost april 2024 30
Aalsmeer (Kudelstaart) Westeinderplassen, Zwemsteiger Herenweg april 2024 28
*Op basis vanuit gezondheidskundig oogpunt stelt het RIVM de advieswaarde voor PFAS in zwemwater (in oppervlaktewater) op 280 ng PEQ/L
Foto: archieffoto

Gepubliceerd: 13 juni 2024 om 7:51 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×