Geschiedenis van Aalsmeer onthuld

Aalsmeer – Oud-Aalsmeerder Rudolf Tulp, geboren in 1950, heeft het boek ‘Aalsmeer, dorp in beweging, vanaf het jaar 1000 tot 1850’ geschreven. Het werk is opgedeeld in twee delen.

Het eerste deel biedt een uitgebreide geschiedenis van Aalsmeer, verdeeld over drie periodes en ongeveer dertig thematische hoofdstukken. Deel twee bevat kaarten, illustraties, bronvermeldingen, registers en specifieke toelichtingen.

In deel 1 wordt beschreven hoe Aalsmeer letterlijk in beweging was door de eeuwen heen. Veenontginning leidde tot verplaatsing van de bewoningskern, terwijl land werd omgevormd tot water en weer terug naar land door turfontginning en inpoldering.

Tulp onderzocht eerdere publicaties over Aalsmeer en gebruikte aanvullende bronnen. Zijn verhaal beschrijft de transformatie van ongerept oergebied tot het georganiseerde dorp van vandaag. Vroeger moesten bewoners echter vechten tegen het oprukkende Haarlemmermeer en gewapende conflicten door de strategische ligging van het dorp.

Het boek, gedrukt in een luxe oplage van 100 exemplaren, is voor €49,95 verkrijgbaar bij Bruna Aalsmeer.

Gepubliceerd: 3 juli 2024 om 21:11 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×