Column: De voordelen van een zelfstandig ondernemer

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 76e column van Ernst de Jong: ‘De voordelen van een zelfstandig ondernemer´

Als zelfstandig ondernemer heb je de luxe dat je, voor een groot deel, zelf je werktijden kan indelen. Vanmorgen ging, zoals gebruikelijk, de wekker om 6 uur en kon ik na het ontbijt meteen met mijn werk beginnen, waarbij opgemerkt moet worden dat de ultieme besparing, bij vanuit huis werken, is dat je geen reistijd hebt. Tussen de zakelijke werkzaamheden door ben ik van plan mijn schuurtje in de tuin drie keer in de beits te zetten zodat deze de elementen als regen, wind en zonneschijn de komende jaren kan weerstaan.

Naast een interessant gesprek met een consultant over hoe ik mijn bedrijf beter kan positioneren, mede door middel van het gebruik van ‘Social-Media’, had ik ook nog een heel interessant gesprek met een onderzoeksjournalist. Het thema was dat de Board van mijn oude werkgever, een 250 jaar oud Engels handelshuis, voordat ze het bedrijf verkochten aan een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd actief is in energie en gronfstoffen, frauduleus gehandeld zou hebben met de aandelen van de boardmembers over een periode van ongeveer 7 jaar.

De hele deal werd begeleid door een consortium van banken bij wie het oude handelshuis een enorme schuld open heeft staan. Het consortium werd aangevoerd door een toonaangevende Nederlandse bank. Volgens de journalist een spannend verhaal waarbij het imago en ‘values’ van alle drie bedrijven, ofschoon de Amerikaanse koper en de betrokken banken niets te maken hebben met het aandelen schandaal, op het spel staan. Ik ben benieuwd of deze zaak inderdaad nog een staartje krijgt.

Daar de zon ruimschoots schijnt en ik zojuist het schuurtje heb voorzien van de tweede laag beits, besluit ik om mijn laptop mee naar buiten te nemen. Ik heb een conference call met een professor van een toonaangevende universiteit in Duitsland die mij ondersteund bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie vloeibaar voer ten behoeve van melkkoeien. Dit voer heeft inmiddels bewezen dat de koeien minder methaan uitstoten en toch dezelfde hoeveelheid, of meer, melk produceren.

Vanmiddag hoop ik iets eerder te kunnen stoppen zodat ik ook nog een glimp van de Olympische spelen mee kan krijgen. Laten we eerlijk zijn. De Olympische Spelen is en blijft een fantastisch sportevenement waar wij elke vier jaar van mogen genieten. Ik heb 12 jaar geleden de kans gekregen om er in levenden lijve bij te zijn en ik kan je vertellen dat dit een van de meest memorabele gebeurtenissen is die ik tot nu toe heb meegemaakt.

Om een lang verhaal kort te maken, deze zomer met al zijn sportevenementen dat begon met het EK voetbal, Roland Garros, Wimbledon en de Tour de France en nu dan de Olympische Spelen plús het feit dat het nu al twee weken zeer zomers weer is, maakt dat ik als zelfstandig ondernemer het zakelijke met het aangename kan combineren en dus enorm kan genieten, ondanks een volle agenda.

 

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

 

 

 

 

Gepubliceerd: 11 augustus 2024 om 9:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×