Pampusband te gast bij Dragnet

16 maart is de Pampusband te gast bij Dragnet, met een live setting zullen zij van zich laten horen. Heb je vragen voor de bandleden stuur deze dan naar jan@dragnet-aalsmeer.nl. Live tijdens de uitzending kan natuurlijk ook via telefoonnummer 0297-325858.

De mannen stellen zich hier even voor. Met de hele biografie van de band. Dus luisteren is gewenst!

Pampus is anders

Muziek uit Nederland is op dit moment enorm succesvol. Bløf, Jan Smit, Marco Borsato en De Dijk zijn niet meer weg te denken uit de top van de hitlijsten. PAMPUS is een splinternieuwe Nederlandstalige popband die dezelfde potentie heeft, maar toch absoluut niet vergelijkbaar is met deze namen. PAMPUS is toegankelijk als Nederpop, ernstig als liedjes van singer-songwriters en vrolijk als de nummers in de Top 40. Toch is PAMPUS anders, want de vrolijkheid, ernst of toegankelijkheid wordt vaak gecombineerd met de humor van Hans Teeuwen of Theo Maassen. Soms rauwe satire, soms keihard, soms vertederend eerlijk – maar altijd echt. Die verrassende twist maakt PAMPUS uniek in Nederland.

PAMPUS presenteerde op 12 februari 2009 hun debuutalbum “Spartelen”. Een pakkende eersteling vol verhalende luisterliedjes met een scherp randje. Ik werk vaak met een wending in de tekst. Dat het publiek met een knipoog naar een andere realiteit wordt gezogen, zegt frontman Willem van Boekel. Samen met pianist Erwin Wiertz begon hij in 2005 aan een succesvolle muzikale reis. Afgelopen najaar togen ze voor het opnemen van het debuutalbum een periode naar de Amsterdamse Heartland Studio. Een uitstekende plek om aan een juweeltje van een album te kunnen werken. De frisse PAMPUS sound is ontstaan in vruchtbare samenwerking met producer en eredivisiemuzikant Robin van Vliet (bekend van de formatie Slagerij Van Kampen). Hij heeft een belangrijke rol gespeeld. Het moest klinken alsof je in een kleine kroeg naar een bandje luistert. Na de opnames van hun CD kwamen gitarist Jonne Beenke, bassist Tim Ouw en drummer Matthias van Olst erbij.

De liedjes van “Spartelen” luisteren naar catchy titels als “Boerderij”, “Allemaal Kut” en “1000 Soorten Vrouw”. Het zijn stuk voor stuk speelse popwerkjes die makkelijk in het gehoor liggen. Zo is de eerste aandachttrekker van de CD, het nummer “Boerderij”; een frisse popsong met veel aandacht voor de tekst. Bij dit nummer laat de lichtfilosofische zanger verschillende verwachtingen binnen een relatie aan bod komen. Veel mensen hebben voornamelijk positieve ideeën over de toekomst. Verlangen naar harmonie en geluk, wat in het nummer tot uitdrukking komt in het beeld van de boerderij. Maar ik vind het heel gezond om ook op een negatieve manier naar de toekomst te kijken. Is ook prima. Je weet toch niet wat er gaat gebeuren. Erwin Wiertz vult hem aan: Lekker chagrijnig harken, dat relativeert de boel een beetje. En zo kan die droomboerderij opeens een goedkoop bordeel geworden zijn”.

PAMPUS heeft verschillende referentiepunten en is door diverse Nederlandse artiesten geïnspireerd. In het rijtje staan Maarten van Roozendaal, Doe Maar, Frank Boeijen en De Dijk. Een belangrijke invloed op tekstschrijver Van Boekel heeft singer-songwriter Theo Nijland. ,,Ik wil net als hij geloofwaardige liedjes schrijven. Hij schept een ontzettend kloppende taalkundige wereld. Zet de mensen continu op het verkeerde been door meerdere visies op een onderwerp binnen een lied voorbij te laten komen. Het is voor mij een uitdaging om net zulke gevarieerde en oprechte Nederlandstalige teksten te schrijven. Wat mij betreft klinken die dichter bij de straat dan poëtischer uitgewerkte schrijfsels”, aldus Van Boekel. PAMPUS heeft daarbij niet de ambitie om binnen het genre heel vernieuwend of modern te zijn, maar ze willen wel heel duidelijk een eigen geluid laten horen. Het zijn nummers met veel aandacht voor tekst, net even wat toegankelijker, en met een poppy inslag.

PAMPUS is uniek in Nederland door de combinatie van Nederpop en satire. In de komende periode zal de band veel te zien zijn op podia door het hele land. Live speelt de band ook bekende hits van Doe Maar, De Dijk, Boudewijn de Groot, André Hazes en nog veel meer. Door de combinatie met hun eigen nummers is een fantastisch optreden gegarandeerd. PAMPUS is anders! Maak kennis met PAMPUS!

Reacties op “Spartelen” uit de Media

Giel Beelen
Giel op zijn site: “Pampus is een band naar mijn hart. Weten zich wel aan te passen naar de omstandigheden. Dit liedje is voor Marvin en Jessica!” (“Laten We Vrijen”) . Pampus speelde “Supermarkt”, “Laten We Vrijen”, en “Allemaal Kut” live in de 3FM studio tijdens “Nachtegiel” op 5 december 2008.

Hans Schiffers
“Na vorige week weer eens genoten te hebben van Nederwiet van Joost Belinfante in de Dag Top 5, viel dit liedje ook in goede aarde. Een soortgelijk praat/zingen en een gedachte die oorspronkelijk genoeg is om te beklijven. “Ik wil een boerderij voor ons tweetjes, maar als we ons gaan vervelen, dan…”. Afijn, luister maar hoe het afloopt.” (over de 1e single: “Boerderij”).

Frits Spits
Hoge verwachtingen binnen een relatie, die uiteindelijk niet helemaal uitkomen. Daarover gaat “Boerderij”, van de Amsterdamse band Pampus. Het is 1 van de 13 songs op hun debuutalbum “Spartelen”, dat wij deze week kregen. De band draait rond oprichters Willem van Boekel en Erwin Wiertz, die naar eigen zeggen nederpop maken, maar dan net even anders. Luisterliedjes met een scherp randje, zo noemen ze het. Het deed ons erg denken aan Veldhuis en Kemper, en dan is de vergelijking natuurlijk snel gemaakt. Maar tegen Veldhuis en Kemper kan Pampus nog niet op. Toch een paar heel aardige nummers op dit album, waaronder dus dat “Boerderij”. “Spartelen” is het debuutalbum van Pampus, wij gaven het 5 strepen op 13 songs.”

De Band

Willem van Boekel (38) is Mr. Pampus: Frontman/zanger/tekstschrijver. Vanaf zijn twintigste schrijft hij liedjes en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Hij ontwikkelt zich als artiest op de Amsterdamse Theater-academie (1996-2000). Hij besluit dat een eigen band met het kenmerkende Nederlandstalige repertoire zijn belangrijkste doel in het leven is. Hij werkt als acteur en muzikant.

Pianist Erwin Wiertz (33) speelt vanaf zijn 5e klassiek piano. Jarenlang was hij barpianist, deed hij (muziek)theater en speelde in verschillende muziekformaties. Sinds 2007 is hij zelfstandig consultant en artiest: voor hem de ideale combinatie. Zijn muziekhart ligt bij klassiek, jazz, nederpop en kleinkunst. In Pampus kan hij als pianist/zanger zijn ei uitstekend kwijt.

Jonne Beenke (27) is de gitarist, en was als kind al gefascineerd door muziek, geluid en technologie, oftewel “knopjes”. Piano, keyboard, tapedeck en discolichten waren zijn favoriete speelgoed. Hij begon op 12-jarige leeftijd gitaar te spelen, en studeerde 2 jaar jazzgitaar aan het CVA. Jonne heeft veel bandervaring in uiteenlopende stijlen en werkt als gitarist, componist, producer en docent.

Bassist Tim Ouw (26) begon aanvankelijk als drummer. Had op zijn tweede levensjaar al zijn eerste drumstel. Vanaf zijn tiende luisterde hij vrijwel uitsluitend naar moderne muziek; met name jazz en fusion. Tot zijn twintigste jaar was hij drummer in verschillende bands. Hij stapte over naar de basgitaar en ging naar de jazzafdeling van het conservatorium van Amsterdam, waar hij binnenkort afstudeert. Hij werkt aan een carriere als uitvoerend muzikant/componist en muziekdocent.

En Matthias van Olst op drums. Hij begon met het bespelen van het slagwerk op 12-jarige leeftijd. Vanaf de eerste trommelslagen heeft hij door discipline en training veel aandacht besteed aan de basis-vaardigheden die de grondlaag vormen voor een breed stijlenpallet. Hij werd daarmee de basis voor diverse bands in de stijlen pop, rock, jazz, soul, R&B en funk.

Gepubliceerd: 4 maart 2009

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×