Nieuw-nat stopt en legt op Radio Aalsmeer uit waarom

Maandag 12 december jl. werd bekend gemaakt dat het Aalsmeerse internetmagazine, dat later ook als glossy tijdschrift verkrijgbaar was, ophoudt te bestaan. De redactie van het enige Aalsmeerse tijdschrift heeft besloten de stekker er uit te trekken. Op zondag 18 december 2011 wordt in de Oude Veiling het 14e en laatste nummer van Nieuw-NAT gelanceerd. In het Cultureel Magazine zullen op zaterdag 17 december 2011 redactieleden Han Carpay en Hélène Homan uitleg komen geven over hun drastische besluit.

Het Cultureel Magazine wordt iedere zaterdag uitgezonden op Radio Aalsmeer van 13.00 tot 14.00 uur en wordt gepresenteerd door Joke Wegman.

Uitzending gemist? Geen nood, via Uitzending Gemist (klik hier) kunt u alles terugluisteren.

Klik hieronder op “Lees verder” om  het persbericht van de NIEUW-NAT redactie in zijn geheel te lezen.

NIEUW-NAT STOPT EN LICHT REDEN TOE OP Radio Aalsmeer

Het volledige persbericht van de redactie van NIEUW-NAT:

Stoppen in Aalsmeer

Dit is het laatste nummer van NieuwNAT. We stoppen ermee! Dat kon u misschien al afleiden uit het thema, ‘Stoppen in Aalsmeer’. We zijn, in ons tweede leven, actief geweest sinds 21 maart 2009 en ronden nu precies drie jaargangen NieuwNAT af. We hebben 12 nummers gemaakt, één per seizoen. Dit na een eerste leven in de late jaren tachtig van de vorige eeuw, toen we twee nummers uitbrachten.

We hebben NieuwNAT de laatste drie jaar gemaakt met dezelfde redactie als toen, zij het met versterking. De diehards van de redactie, afkomstig uit de eerste ronde van wat destijds ‘Nieuw Aalsmeers Tijdschrift’ heette, zijn Hélène Homan, Erik van Itterzon en Han Carpay. In de tweede ronde voegden eerst Ton Offerman en Ansje Weima zich bij hen en later sloot Yannick Duport aan. We hebben het gezessen al die tijd met ontzettend veel plezier gedaan en vinden dat we mooie nummers gemaakt hebben. Vóór Aalsmeer en dóór Aalsmeer, zoals onze opzet ook steeds is geweest.

Een punt erachter dus. Was dat nodig? Ja.

Geld op

Ten eerste is het geld op. Het is niet op te brengen voor een clubje vrijwilligers om een fatsoenlijk blad (kwaliteit is altijd ons uitgangspunt geweest) uit te brengen zonder verlies. Ik heb het nu over de edities die in druk zijn verschenen. Dat zijn er vier geweest, met als topper ‘Markante Aalsmeerders’, waarvan we ongeveer 750 exemplaren hebben verkocht. Ongelooflijk veel, voor een lokale uitgave die maar in een paar winkels verkrijgbaar is.

Maar daarna ging het bergafwaarts met de verkoop. ‘Jong in Aalsmeer’ verkocht nauwelijks, zo’n 200 exemplaren. ‘Ik gun Aalsmeer…’ deed het, onverwacht voor ons, niet veel beter. Het vorige nummer ‘Aalsmeer en de Dood’ liep, on-Aalsmeers (Aalsmeer houdt niet zo van de dood, dachten we), weer iets beter. Maar er vloeide te weinig geld binnen. Dankzij de sponsors, die we zeer dankbaar zijn, hebben we ons drie jaar lang nog aardig kunnen redden.

Eigen graf gegraven

Ten tweede heeft NieuwNAT zichzelf als internetmagazine uitgeschakeld. Toen we onze wens om op papier uit te komen verwezenlijkten, groeven we online ons eigen graf. Ook al wisten we dat toen nog niet. Het bezoek aan de website nam steeds verder af. De meeste bezoekers waren blij dat ze het blad in de winkel konden krijgen en kochten het grif. De meesten hielden het echter bij één keer. Ze kochten geen tweede nummer, maar keerden ook niet terug naar de website. Niet dat onze lezers niet enthousiast waren, integendeel. Louter lof was ons deel, twaalf nummers lang.

Heilige vuur weg

Laten we eerlijk zijn: wij hebben het óók laten liggen. We zijn te slordig omgesprongen met onze NieuwNAT-website. Aanvankelijk plaatsten we trouw wekelijks een column. Later verzandde dat, om precies te zijn sinds we in druk verschenen…

Daar kwam bij – en dan ben ik beland bij de derde reden om te stoppen – dat het heilige vuur bij de redactie doofde. De oorzaak daarvan is aanwijsbaar: diverse redacteuren stortten zich op nieuwe studies of nieuw werk – bezigheden die niks met een leuk tijdschrift te maken hebben en… veel tijd kosten. Om kort te gaan, we hadden zoiets van: we zijn samen begonnen, we houden ook samen op.

Om er één hoogtepunt uit te lichten: de NieuwNAT-editie ‘Aalsmeer & Politiek’ van maart 2009, ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen die maand. We omlijstten de verkiezingen onder meer met filmpjes over en met de deelnemende politieke partijen. Het was een soort totaaltheater dat we presenteerden. Ik wil niet zeggen dat half Aalsmeer de website toen wist te vinden, maar veel waren het er wel. Die filmpjes kunt u trouwens nog steeds op de site terugzien, net als de, gedenkwaardige en hilarische, themafilmpjes die Ton Offerman en Peter Maarsen maakten bij elk nieuw nummer. 

Hartelijk bedankt

Geen redactielid, maar wel vaste gast in de themanummers waren columnist Peter Maarsen en dorpsdichter Marcel Harting. Ze hoorden gewoon bij het meubilair. We konden op ze bouwen. Eén persoon is hier nog niet genoemd: Joran van Liempt, onze vormgever. Dat is de man die tekende voor een eigen ‘smoel’ van NieuwNAT. Een smoel waarin we ons thuis voelden. Joran is er vanaf het begin bij geweest, en altijd even enthousiast. We zijn hem zeer dankbaar.

Natuurlijk zijn we ook de vele medewerkers aan de twaalf themanummers dankbaar. Diversen van hen deden zelfs vaker mee, en graag. Ze vroegen er zelf om. Daarnaast zijn we – we vermeldden ze hierboven al – onze gulle gevers veel dank verschuldigd. Zonder hen waren we niet eens van de grond gekomen.

Moeilijkste thema

En nu? We stoppen. Maar dat houdt niet in dat we niet nadenken over een derde leven van NieuwNAT. Maar… daar zeggen we niks over, op dit moment. Wat u wel mag weten is dat we de website www.nieuwnat.nl overeind houden. Daar kunt oude themanummers, columns, filmpjes en lezersreacties vinden, tot in lengte van dagen.

In dit nummer treft u onze persoonlijke laatste bijdragen aan. We hebben bovendien enkele trouwe auteurs uitgenodigd voor een slotbijdrage. Datzelfde hebben we gevraagd aan enkele fotografen. Wat bleek tot onze verrassing? ‘Stoppen’ is het moeilijkste thema geweest!

Han Carpay,

Redactie NieuwNAT

Gepubliceerd: 12 december 2011

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×