André Binkhorst over Jappenkampen

Zaterdag 28 april a.s. in André Binkhorst te gast in het Cultureel Magazine. Tussen 13.00 en 14.00 uur zal presentatrice Joke Wegman in gesprek gaan met deze inwoner van Aalsmeer over zijn persoonlijke ervaringen met diverse Japanse gevangenkampen op Sumatra in toenmalig Nederlands-Indië. Binkhorst heeft op 31 maart j.l ook al gesproken over zijn persoonlijke ervaringen tijdens een thema-ochtend in ’t Boekhuis Aalsmeer ter gelegenheid van de verschijning van ‘De Indië boeken’ van Adriaan van Dis.

André Binkhorst woonde met zijn ouders, broer en zus in Fort de Kock op Sumatra toen Nederlands-Indië in 1942 door Japan werd bezet. Zijn vader, Thijs Binkhorst, was leraar op een MULO en werd na de Japanse aanval op Pearl Harbor gemobiliseerd. Na de bezetting werd hij als krijgsgevangene tewerkgesteld bij de aanleg van een spoorlijn in het oerwoud van Sumatra. In een moerassig gebied moesten de gevangenen – ondervoed, ziek en zonder privacy – loodzwaar werk verrichten. Velen lieten het leven, zo ook Thijs Binkhorst die twee maanden voor de capitulatie van Japan overleed.
De rest van de familie Binkhorst zat onderwijl gevangen in diverse Jappenkampen op Sumatra. Ook hier waren de omstandigheden zwaar. Weinig eten, gebrekkige voorzieningen en strenge bewakers waren eerder regel dan uitzondering. Jonge vrouwen en meisjes werden veelvuldig geronseld voor ‘activiteiten’. Overdag moesten de gevangenen, vrouwen én kinderen, werken voor de Japanners, bijvoorbeeld in de keuken of op corvee en later ook buiten het kamp. Ook hier sneuvelden velen door uitputting en ondervoeding.
André Binkhorst draagt de herinneringen aan deze tijd nog altijd met zich mee. Naar zijn mening zijn de lotgevallen van Nederlandse families in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd onderbelicht gebleven in ons land. Daarom vertelt hij zo nu en dan zijn persoonlijke verhaal op basisscholen en middelbare scholen als lid van de Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog, werkgroep Zuidoost-Azië. Nu vertelt hij zijn ervaringen dus ook in het culturele programma van Radio Aalsmeer: Cultureel Magazine.

Gepubliceerd: 26 april 2012

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×