Feestweek Aalsmeer 2012 in Cultureel Magazine

In het Cultureel Magazine van zaterdag 7 juli a.s. is oud-journalist Dick Piet te gast. Hij zal met presentatrice Joke Wegman uitgebreid in gesprek gaan over de Feestweek Aalsmeer 2012, in het bijzonder over de Nostalgische Filmavond die voor het eerst op het programma staat. Piet is samen met Siem Kooy de samensteller van deze avond en zal ook de presentatie voor zijn rekening nemen.

Hij treedt daarmee in de voetsporen van de oud-Radio Aalsmeer medewerker Martin Verbeek die in de jaren ’80 en ’90 ook dergelijke avonden presenteerde.

Het Cultureel Magazine wordt iedere zaterdag op RADIO AALSMEER uitgezonden van 13.00 – 14.00 uur.

Feestweek Aalsmeer gaat dit jaar voor het eerst op de nostalgische tour. Dinsdagavond 4 september wordt in de feesttent op het Praamplein een Nostalgische Filmavond gehouden. Ruim twee en een half uur lang kunnen bezoekers genieten van veelal unieke  beelden uit Aalsmeer van weleer. Donderdag- en vrijdagavond (12 en 13 juli), tussen 19 en 20.30 uur, vindt aan de achterzijde van café ‘De Praam’, aan het Praamplein, een speciale kaartverkoop plaats.

De afgelopen jaren was de dinsdagavond van de Feestweek gereserveerd voor de Aalsmeerse Fashionnight. Helaas hebben de bij de modeshow betrokken winkeliers besloten er niet mee door te gaan. Hiervoor in de plaats worden nu op deze avond historische films vertoond. De samenstelling en presentatie van het zeer gevarieerde filmprogramma is in handen van Dick Piet en Siem Kooy. Tijdens de pauze zal het Aalsmeerse smartlappenkoor ‘Denk aan de Buren’ optreden.

Op de Nostalgische Filmavond worden zowel beelden uit ‘de grijze oudheid’ (jaren ’30), als uit het wat recentere verleden vertoond. Een unieke film is die uit eind jaren ‘20, waarin we kwekers zien op weg naar veiling Bloemenlust. Uit de jaren ’30 dateert een schitterende film van Gemeentewerken en van een ziekentransport per praam door de Uiterwegsloot. Heel bijzonder is een film over de geschiedenis van de Aalsmeerse busonderneming Maarse & Kroon.

Veel bekende en minder bekende Aalsmeerders zien we in de verschillende films de revue passeren. Zoals bijvoorbeeld in de in 1950-’52 gemaakte film van de Christelijke kleuterschool in Oost, die gevestigd was achter de hervormde Oosterkerk. Iedere babyboomer van nu, die destijds op deze kleuterschool heeft gezeten, ziet zichzelf als vier- of vijfjarige terug in deze nog nooit eerder vertoonde film.

Motorliefhebbers moeten hun vingers aflikken bij de uit 1953-’54 daterende film van de Motorclub Aalsmeer Oost. Motorrijdende Farregatters maken een zogenaamde bekwaamheidsrit over de Oosteinderweg, Bovenkerk, Aalsmeerderweg en Kerkweg. Zowel café Van Eck op de hoek Oosteinderweg-Jac. Takkade als café Welkom op de Pontweg spelen een belangrijke rol in deze film.

Uniek is de kleurenfilm uit 1953, waarin fraaie opnamen worden getoond van de Uiterweg, onder meer het opdraaien van de Topsvoortbrug om zeilschepen door te laten, waarbij de brugwachter nog met een klompje om geld moet ‘hengelen’. Zeker niet minder uniek, is de uitgebreide film, die Ton Könst in 1987 maakte van Aalsmeer.

Verder worden films vertoond van het bezoek van Koningin Elisabeth van Engeland aan de CAV in 1958; de bouw van het raadhuis en de plaatsing van ‘Flora’ op het Raadhuisplein in 1962 en de storm van zondag 4 december 1960. Met man en macht moesten bij de Kerkweg, Oosteinderweg, Machineweg en Stommeerkade zandzakken worden gestort om een ramp in de Oosteinderpoelpolder te voorkomen.

De films op Nostalgische Filmavond zullen aan elkaar worden gepraat door de Aalsmeerse journalist Dick Piet. Hij was mede organisator van de succesvolle Nostalgische Filmavonden in de jaren ’80 en ’90, georganiseerd door de Aalsmeerder Courant en de Aalsmeerse Smalfilmclub. ,,Uiteraard ben ik geen Martin Verbeek, die de films destijds op humorvolle wijze presenteerde. Ik zal kort en bondig vertellen wat men zoal te zien krijgt. Verder laat ik het commentaar op de films aan de bezoekers zelf over, dat maakt zo’n filmavond juist zo leuk,’’ aldus de oud-hoofdredacteur van de twee jaar geleden opgeheven Aalsmeerder Courant.

Of die enorme belangstelling voor de komende Nostalgische Filmavond nog net zo groot zal zijn als toen? ,,Aan het programma zal het niet liggen,’’ zegt Dick Piet. ,,Gelukkig heb ik Siem Kooy bereid gevonden om samen de filmavond op poten te zetten. Afgelopen jaren heeft hij hier en daar nostalgische films vertoond, dus hij kent de klappen van de zweep. Ook van Ton Offerman (Hanoff Videoproducties) krijgen we medewerking. Bovendien treedt in de pauze van de filmavond het smartlappenkoor ‘Denk aan de Buren’ op.’’

Toegangskaarten voor de Nostalgische Filmavond op dinsdag 4 september in de feesttent op het Praamplein á 5 zijn donderdagavond 12 juli en eventueel ook vrijdagavond 13 juli tussen 19.00 en 20.30 uur te koop aan de achterzijde van café De Praam, dus aan de zijde van het Praamplein. Mochten er daarna nog kaarten over zijn, dan zijn die verkrijgbaar bij Bruna in de Zijdstraat.

Gepubliceerd: 7 juli 2012

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×