In Memoriam: Jan Peterse

Woensdag 12 maart 2014 is onze gewaardeerde collega en hoofdredacteur Jan Peterse overleden. Jan was -als medewerker van het eerste uur- al voor de eerste uitzending in 1991 bij Radio Aalsmeer actief. Hij heeft onvoorstelbaar veel betekend voor onze omroep en velen om hem heen.

Jan heeft altijd journalistieke ambities gehad, met name op gebied van sport. Tijdens vele vergaderingen in de Dorpsstraat stond hij mede aan de wieg van Radio Aalsmeer. In eerste instantie was Jan aangesteld als redactiemedewerker voor het sportprogramma, later volgden columns en werd Jan ook presentator.

Zijn sportieve hart was groot. Menig kampioenswedstrijd van Handbalvereniging Aalsmeer was als eerste live te beluisteren via de radio. In Sportivi-tijd deed Jan ook het Clubbladen Overzicht.  Daaruit ontstond de Clubblad van het Jaar verkiezing. Je zag de kwaliteit van de clubbladen verbeteren, die impact had het. Later volgde ook de jaarlijkse sportman, -vrouw en –team verkiezing. Hoogtepunten waren ook zeker de live uitzendingen van Profronde Aalsmeer, het indoor wielergala in de bloemenveiling. Het waren fantastische uitzendingen, met Jan als verslaggever helemaal in zijn element.

Jan werd hoofdredacteur ad interim. Hij grapte altijd dat dit laatste er nooit officieel van af is gegaan. In praktijk was hij meer dan dat. Jan stond altijd voor iedereen klaar. Maar liefst 151 stagiaires heeft hij bij Radio Aalsmeer begeleid. Hij was vaak zeven dagen per week in de studio, dat was zijn tweede thuis. Altijd met een praatje en een lach. Wat kon Jan gevat uit de hoek komen. Befaamd om zijn woordgrapjes en zijn plaagstootjes, maar altijd met een knipoog.

Zijn grote passie voor oude jazz en curiosa beleefde een wekelijks hoogtepunt in Pennies from Heaven. Over elke artiest en ensemble wist Jan wat te vertellen. Jan was ook betrokken bij Jazz aan de Amstel, onder andere in het Parochiehuis in Aalsmeer. De unieke opnames die hij van zijn favoriete bands maakte, kwamen vaak voorbij op de radio. Iedere week was het even New Orleans aan de Westeinderplassen en bij de collega’s in Zeeland, waar zijn programma ook werd uitgezonden.

Jan uitte zijn bezieling ook in Halte Zwarteweg, het programma verzorgd door mensen met een beperking, maar vooral vóór iedereen. Met redactievergaderingen bij Heliomare en talloze bezoeken op locatie. De Tweede Kamer, de havens van IJmuiden, de verkeerstoren van Schiphol, Jan nam zijn team overal mee naartoe. Het programma opende deuren en heeft niet alleen Jan heel veel vreugde gebracht.

In 22 jaar heeft Jan nooit een uitzending gemist. Tot zaterdag 8 februari. Jan was er niet en bleek thuis gevallen te zijn. Hij kon zich daar weinig van herinneren. De voorafgaande maanden maakte hij al een afwezige indruk en leek hij in gedachten verzonken. De man die volop in het leven stond, werd langzaam een bedeesd vogeltje. Op 18 februari bereikte ons het trieste bericht dat bij Jan longkanker in een vergevorderd stadium was vastgesteld. Daarna is het onwerkelijk snel gegaan. Op 12 maart is Jan Peterse aan het eind van de middag heel rustig heen gegaan, net 71 jaar oud.

Wat zullen we Jan enorm missen. Wij wensen zijn partner Ank en iedereen die hem lief had heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

Mede namens alle medewerk(st)ers, het bestuur van Radio Aalsmeer

Gepubliceerd: 13 maart 2014

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×