Grotere inbraakkans tijdens ‘donkere dagen’ voor kerst

Houdt u ook zo van de gezellige decembermaand? Kerst in aantocht, iedereen in feeststemming. U bent niet de enige. Ook inbrekers zijn dol op de feestmaand, zo blijkt uit de cijfers. Ook in Aalsmeer en Kudelstaart. De reden laat zich raden. Hun activiteiten verdragen het daglicht niet. Hoe donkerder het is, hoe beter ze hun slag kunnen slaan. Hoewel het aantal inbraken de afgelopen jaren is gedaald met meer dan 30 procent, is het aantal nog steeds te hoog. Het is daarom belangrijk dat mensen weten dat ze de inbraakkansaanzienlijk kunnen verlagen met eenvoudige maatregelen.

Kasten overhoop
“Je denkt altijd, mij overkomt het niet”, vertelt Daphne (31) bij wie afgelopen jaar is ingebroken. “De inbrekers zijn echt in alle kamers geweest en hebben ruim de tijd genomen. Onze kasten zijn volledig overhoop gehaald. Wat ik meest naar vond, was het idee dat onbekenden aan mijn persoonlijke spullen hebben gezeten in mijn eigen huis. Waar ik voorheen wat meer achteloos was, ben ik nu een stuk voorzichtiger geworden. Als bijvoorbeeld een onbekende auto te lang stil staat voor mijn huis, noteer ik meteen het kenteken.”

Slecht slapen
Een televisie is gemakkelijk te vervangen, maar een veilig gevoel in je eigen huis niet. Dat is een ‘buit’ waar een inbreker niets aan heeft en het slachtoffer het langst mee zit. Sommige mensen slapen een tijd slecht, hebben last van een verstoorde concentratie of voelen zich niet meer prettig in hun eigenomgeving.

Grote gevolgen
Een inbraak kan grote gevolgen hebben voor je veiligheidsgevoel. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers voor kunnen zijn. Goede verlichting om het huis is bijvoorbeeld erg belangrijk, net als het gebruiken van degelijk hang- en sluitwerk. En in buurten waar bewoners op elkaars eigendommen letten, komen inbrekers liever niet. Dat kan bijvoorbeeld via een buurtwacht WhatsApp-groep.

Preventietips
Het goede nieuws is dat je de kans op inbraak in jouw woning aanzienlijk kunt verlagen met de volgende preventietips:

– Doe de deur op slot en de ramen dicht (ook als je maar even weggaat)
– Breng goede buitenverlichting aan
– Zorg voor goed hang- en sluitwerk en gebruik het
– Begin een WhatsApp-groep in de buurt of neem deel aan zo’n groep
– Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt als je weg bent
– Laat geen dure spullen in je woonkamer slingeren op zichtbare of makkelijk vindbare plekken
– Bewaar geen grote geldbedragen in huis

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Gepubliceerd: 20 december 2016 om 7:27 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×