Lezing Joodse onderduiker op Bevrijdingsdag

Op vrijdag 5 mei organiseert de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer in samenwerking met het Boekhuis weer een Vrijheidslezing. Spreker is Peter Hein, die het aangrijpende verhaal zal vertellen van de onderduikbelevenissen van zijn ouders en hemzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fascinerende geschiedenis
De in Friesland woonachtig Peter Hein (1939) is gynaecoloog in ruste, beeldhouwer en auteur. Hij publiceerde verschillende boeken over zijn familie, waarin de fascinerende geschiedenis wordt verteld van een Joods gezin dat gescheiden van elkaar moet onderduiken. De onderduik van de ouders van Hein op 12 adressen is één lang verhaal van verraad en ontsnapping, omzwervingen, wanhoop, honger en kou. De auteur stuitte bovendien op een verzwegen kwestie: zijn ouders werden (valselijk) beschuldigd van het verraden van een onderduikadres, waardoor vier mensen omkwamen. Na de oorlog praatte de moeder van Peter Hein alleen maar over de oorlog, terwijl zijn vader voornamelijk zweeg. Hein vertelt in zijn boek ‘De Onderduikers’ (Meulenhoff Boekerij, 2014) het hele onderduikverhaal van zijn ouders en gaat op zoek naar de werkelijke verrader.

Vreemde mensen
Zelf zat Hein, gescheiden van zijn ouders, ook op vele adressen ondergedoken. Hij schreef hierover ‘Het zesde jaar’ (Meulenhoff Boekerij, 2014). De titel verwijst naar het feit dat voor de Joden en zeker voor de meeste Joodse kinderen die het overleefden de oorlog na vijf jaar niet afgelopen was. Er was veel antisemitisme, de ontvangst door de Nederlanders was kil en voor Peter, die zijn ouders niet meer herkende, was het alsof hij opnieuw bij vreemde mensen onderdook, al waren het dan nu zijn eigen ouders.

Recent verscheen (ook bij Meulenhoff Boekerij) ‘Het misverstand’, een verhaal over een moord in de Duits-Joodse familie van Hein in de Joodse gemeenschap van een Duits stadje in het onheilszwangere jaar 1933, kort na de machtsovername van Hitler. Het spannende verhaal speelt zich af tegen het decor van het begin van de ondergang van die kleine Joodse gemeenschap en de ondergang van zijn familie.

Reserveren
Met zijn boeken en zijn persoonlijke verhaal als uitgangspunt geeft Peter Hein op vrijdag 5 mei de Vrijheidslezing in Aalsmeer. De lezing vindt plaats in De Oude Veiling, Marktstraat 19 en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom om deze Bevrijdingsdag te komen luisteren naar het bijzondere verhaal van Peter Hein, waarin de auteur ook zal ingaan op de vraag wat vrijheid voor hem betekent in de huidige tijd. Entree is slechts 5 euro p.p. Reserveren bij het Boekhuis: boekhuis@boekenhof.nl of tel. 0297-324454.

Meer informatie: www.4en5meiaalsmeer.nl

Gepubliceerd: 17 april 2017

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×