Financieel misbruik van ouderen komt vaker voor

Op 15 juni is de jaarlijkse Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling met diverse activiteiten in het hele land zo ook in de regio Amsterdam-Amstelland. Deze keer staat 15 juni geheel in het teken van financieel misbruik bij ouderen. Signaleren, stoppen en voorkomen.

‘Financiën in eigen hand’ – handig boekje met tips voor een veilig financieel beleid
Ouderenmishandeling omvat meer dan lichamelijk of psychisch geweld. In Nederland worden ongeveer 30.000 ouderen per jaar slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal stijgen mede door de vergrijzing. Financiële uitbuiting begint meestal klein, door geld achter te houden na het boodschappen doen. De pleger blijkt vaak een familielid of een bekende van het slachtoffer. Deze vorm van ouderenmishandeling wordt onvoldoende gesignaleerd door hulpverleners, familie en verzorgenden.

Wat doe je bij een vermoeden van mishandeling?
Wanneer het vermoeden bestaat dat een oudere wordt mishandeld of dat een verzorgende (financieel) misbruik van een oudere maakt, dan kan men 24 uur per dag (gratis) bellen met Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, 0800–2000. Dit advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling is er voor iedereen, dus ook voor ouderen.

Puzzelboekje
Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland heeft een puzzelboekje ‘Financiën in eigen hand’ speciaal ontwikkeld voor ouderen. Dit is een handig boekje met tips voor een goed en veilig financieel beleid. Het boekje is bestellen via preventievoorlichting@020veiligthuis.nl en staat binnenkort op de site van Veilig Thuis.
In het kader van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling  kunnen ouderen, professionals en andere geïnteresseerden zich ook laten informeren over het onderwerp financieel misbruik. Helaas moet u daarvoor wel ‘afreizen’ naar Amsterdam. Het programma staat vermeld op www.020veiligthuis.nl.

Bron: gemeente Aalsmeer

Gepubliceerd: 7 juni 2017

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×