NLPO wil meer geld voor lokale omroepen

De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen stelt in een oproep aan de leden van de Tweede Kamer dat: lokale publieke omroepen niet zullen overleven als een nieuw kabinet niet snel met met meer geld over de brug komt. Volgens de NLPO is er 30 miljoen extra investering nodig.

Kwetsbaar
De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is volgens de NLPO op dit moment uiterst kwetsbaar. Het Commissariaat voor de Media concludeerde in 2016 al dat eenderde van de lokale publieke omroepen in zware financiële problemen zit. De sector werkt daarom aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren en de efficiency te vergroten.

Controlerende functie
NLPO directeur Marc Visch: “Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen. Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.”

Hyperlokaal
De oproep van de lokale omroepen staat niet op zichzelf. Publieke en commerciële regionale media verdwijnen of concentreren zich noodgedwongen op nieuws uit de stedelijke regio’s. Het hyperlokale lijkt te verdwijnen. Lokale omroepen daarentegen bieden een betrouwbaar en professioneel netwerk voor burgerjournalistiek avant la lettre. Ze volgen de politieke agenda en attenderen burgers op vraagstukken die van lokaal belang zijn. De lokale omroep van Aalsmeer is, ondanks de beperkte middelen, momenteel financieel gezond. Maar met een extra financiële injectie zou Radio Aalsmeer natuurlijk de al ingezette verbeterslag flink kunnen vergroten en de alsmaar stijgende onkosten het hoofd kunnen bieden.

Gepubliceerd: 13 september 2017 om 22:20 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×