Noorse Dakota vliegt dwars over Schiphol

Een DC-3, een historisch vliegtuig van Dakota Norway, is gisteren zonder toestemming van de luchtverkeersleiding dwars over Schiphol gevlogen. Daarbij kruiste het vliegtuig twee naderingsgebieden, van zowel de Polderbaan als de Zwanenburgbaan, die op dat moment in gebruik waren. Dit meldde verslaggever Doron Sajet van mediapartner NH vandaag op NH-nieuws.nl. De DC-3 vloog zo’n 675 meter onder een landende Boeing 737.

Een luchtverkeersleider probeerde een tijd tevergeefs contact te krijgen met het toestel, maar de piloten luisterden een militaire frequentie uit terwijl zij zonder toestemming het het start- en naderingsgebied van Schiphol binnenvlogen. Op een hoogte van 325 meter vlogen zij over het naderingsgebied van de twee actieve landingsbanen en onder een Boeing 737 die uit Zweden afkomstig was en de Zwanenburgbaan naderde.

Contact
Toen de verkeersleider eindelijk contact wist krijgen met de piloten, gaven zij aan dat ze niet wisten dat zij al veel eerder naar de frequentie van de verkeerstoren van Schiphol hadden moeten schakelen. Daar hadden ze dan hoogstwaarschijnlijk te horen gekregen dat ze buiten het controlegebied van Schiphol zouden moeten blijven.

Waar de 74 jaar oude Noorse DC-3 vandaan vloog en waar hij naartoe ging, kon een woordvoerster van Luchtverkeersleiding nog niet melden. Wel kon zij kwijt dat de luchtverkeersleiding het incident heeft gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid en er zelf onderzoek naar doet.

Bron: NH-Nieuws
Foto: Wikimedia / Alan Wilson [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Gepubliceerd: 8 september 2017 om 23:21 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×