Inwoners praten mee over toekomst Aalsmeer

Inwoners van Aalsmeer hebben vijf projecten benoemd die zij belangrijk vinden voor de toekomst van Aalsmeer. Projecten variëren van overgaan op gasloos wonen tot een deltaplan voor technische vakopleidingen. Een gezamenlijke agenda voor de toekomst en een top vijf projecten, dat zijn de belangrijkste resultaten van de slotbijeenkomst van ‘Aalsmeer in Zicht’ op 29 januari in het gemeentehuis. De gemeente organiseerde afgelopen jaar drie bijeenkomsten om samen met inwoners en ondernemers de toekomst in beeld te brengen. Thema’s waren innovatie & technologie, duurzaamheid en Aalsmeer en de metropool.

De belangstelling was net als bij voorgaande bijeenkomsten groot. Voordat inwoners met elkaar aan de slag gingen, hield communicatiestrateeg Ferenc van Damme een vlammende inleiding. Met de nodige humor liet hij zien hoe de wereld verandert en wat de spelregels van die nieuwe wereld zijn. Wat beweegt mensen in die nieuwe wereld, hoe zorg je voor aansluiting en verbinding? Van Damme had geen pasklare antwoorden maar overtuigde de aanwezigen van de urgentie om je positie te bepalen in de snel veranderende wereld van nu.

Toekomstagenda
In eerdere bijeenkomsten hebben inwoners met elkaar verkend welke onderwerpen zij belangrijk voor de toekomst vinden. Dat zijn snelle verbindingen met de regio, een dynamische, bij voorkeur circulaire economie, betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, de energietransitie, een betrokken en open samenleving, duurzame en betaalbare woningen en een groene, duurzame leefomgeving. Doel van de slotbijeenkomst was deze thema’s vertalen in concrete plannen en acties.

Top vijf projecten
Brainstormsessies, pitches en een stemronde op de slotavond leverden een top vijf van inwoners op, met een gedeelde eerste plaats:
– Kwetsbare groepen helpen via bestaande netwerken en wijken
– Plannen maken voor overgaan op gasloos wonen
– Technische vakopleidingen naar Aalsmeer te halen
– Betaalbaar wonen voor jongeren, starters, ouderen en arbeidsmigranten
– Meer groene verbindingen en minder zwerfvuil

Burgemeester Jeroen Nobel spreekt van inspirerende, waardevolle ontmoetingen met en tussen mensen. Op de slotbijeenkomst benadrukte hij hoe belangrijk het is de verbinding te blijven zoeken en oog te houden voor de menselijke verhoudingen. “Anderen helpen staat op de eerste plaats in Aalsmeer. Als we elkaar op dit onderwerp weten te vinden, komen de andere onderwerpen vanzelf. Het is belangrijk dit soort bijeenkomsten voort te zetten.”

Hoe nu verder?
Voor elk project hebben zich al enthousiaste inwoners aangemeld. Spreekt een van de projecten jou aan? Sluit je aan en stuur een email naar: info@aalsmeerinzicht.nl

Gepubliceerd: 1 februari 2018 om 7:42 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×