CRASH museum moet weg uit Fort bij Aalsmeer

Wethouder Derk Reneman van de gemeente Haarlemmermeer heeft andere commerciële plannen met het Fort en na 16 maanden onderhandelingen door het CRASH-bestuur is duidelijk geworden dat de laatste dagen van het museum in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug zijn geteld. In het jaar dat het museum zich 10 jaar in het Fort bevindt en in Nederland en wereldwijd bekendheid heeft gekregen op deze locatie, is verhuizing aanstaande de trieste balans.

Renovatie
Op dinsdag 4 juli was er in het Fort een bijeenkomst met de vrijwilligers van het museum waarbij wethouder Reneman was uitgenodigd en een toelichting gaf over zijn plannen. Conclusie, links -of rechtsom, CRASH moet vertrekken vanwege een geplande renovatie en daarna het leeg op de markt zetten voor verkoop zijn voorkeur heeft. In zijn visie past het museum daar niet in.

Passende locatie
Hoewel er door bestuur o.l.v. voorzitter Peter de Raaf intensief is gesproken en overlegd om met Reneman tot een gezamenlijke oplossing te komen om het verblijf van het museum gewoon te laten voortbestaan is dit niet gelukt. CRASH wil graag blijven in het Fort waar zich de sfeer en het cultuurhistorisch besef van het museum en het fort zich in een keer laat vertellen. Het is passend en de uitstraling van de locatie zegt alles.
Vanaf 2008 is het museum enorm uitgebreid om het ‘verhaal te blijven vertellen’ uit de Tweede Wereldoorlog en met name ook in de Haarlemmermeer, de regio en in Nederland. Noodgedwongen ligt het verhuisscenario nu bij het museum op tafel en sluitingsdatum van de museumdeuren in het Fort is aanstaande.

Nieuw-Vennep
Momenteel is er een inventarisatie en besprekingen gaande voor een (tijdelijke) locatie in Nieuw-Vennep. In het 27-jarige bestaan van de stichting CRASH staat een derde verhuizing op de stoep, maar het museum wil gewoon blijven in het Fort en er liefst uitbreiden of opties bespreken om de aantrekkingskracht van het Fort verder te verbeteren. Maar de wethouder blijft bij zijn standpunt.

Gepubliceerd: 11 juli 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×