Drukte op het water: houd rekening met elkaar!

Met dit mooie weer is het druk op het water. Veel mensen gaan zwemmen of erop uit met de boot. Helaas komen er bij de gemeente Aalsmeer regelmatig meldingen van te hard varen. Met name in de doorgangen waar veel wordt gezwommen, is dat levensgevaarlijk. Ook zijn er klachten over lawaai en rommel.

De handhavers van de gemeente surveilleren tijdens deze warme zomerdagen extra op het water en beschikken sinds dit voorjaar over een zogenaamde GoPro-camera om gevaarlijke situaties in beeld te brengen en mensen bewust te maken van hun gedrag of ouders te wijzen op het gedrag van hun kinderen op het water.

Eigen verantwoordelijkheid
Ook de varende boswachter is deze weken actief op het water en let erop dat het Aalsmeerse plassengebied schoon blijft en er netjes uitziet. Mensen hebben echter ook een eigen verantwoordelijkheid. De gemeente vraagt dan ook rekening met elkaar te houden, zodat iedereen kan genieten van het mooie weer en het unieke natuur- en recreatiegebied van de Westeinderplassen.

Belangrijkste regels
Voor alle duidelijkheid de belangrijkste regels op een rij:
– Houd je aan de toegestane snelheid: Op de Westeinderplassen geldt een maximumsnelheid van 12 kilometer per uur (buiten 50 meter van de oever), binnen 50 meter van de oever en in doorvaarten geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op de ringvaart is de grens 9 kilometer per uur.
– Snelvaren is alleen toegestaan op de snelvaarbaan voor speedboaten. Voor gebruik van de baan heeft u een ontheffing nodig. Een ontheffing kunt u aanvragen bij de gemeente Aalsmeer.
– Neem altijd een geldig vaarbewijs mee. Voor het varen met snelle motorboten en waterscooters geldt 18 jaar als minimumleeftijd. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar mogen in een motorboot varen die niet harder dan 20 km per uur kan. Kinderen tussen
de 12 en 15 jaar mogen alleen in een boot die niet harder dan 13 km per uur kan. Kinderen onder de 12 jaar mogen niet in een boot met een motor varen.
– Drink geen alcohol als u achter het roer staat of wees zeer matig met alcohol. Op overtredingen van de regels staan strenge boetes.

Meer informatie vindt u op: www.vaarbewijzen.nl/boetes-op-het-water. Overlast en zaken die niet in de haak kunt u melden op de website van de gemeente of telefonisch via 0297-387575.

Foto: Gemeente Aalsmeer

Gepubliceerd: 16 augustus 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×