Oud Aalsmeer: "Aardbeienbrug is een monument"

De Stichting Oud Aalsmeer reageert op een persbericht van de gemeente Aalsmeer dat onlangs in de lokale medio verscheen middels een ingezonden brief. Zij wijzen er op dat de Aardbeienbrug een gemeentelijk monument is. De stichting stelt dat de gemeente ‘gewoon’ een namaakbrug wil, maar dat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en de Lokale Erfgoedcommissie grote bezwaren hebben. Daarbij heeft de gemeente volgens Oud Aalsmeer een voorbeeldfunctie hoe om te gaan met monumenten: “Als inwoners van een monument daaraan iets willen doen, wordt ze dat nou niet echt makkelijk gemaakt. En de gemeente zelf denkt rustig een monument te kunnen slopen en daar nog mee weg te komen ook”, aldus de Stichting Oud Aalsmeer.

Hieronder vindt u de volledige tekst van de ingezonden brief:

In de lokale media stond onlangs een persbericht van de gemeente Aalsmeer. We gaan de Aardbeienbrug vervangen en we doen dat na advies van groepen uit de samenleving. Daaronder: de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en de Lokale Erfgoedcommissie. Alleen hebben die beide commissies grote bezwaren tegen de voorgestelde plannen. Immers; het gaat om een gemeentelijk monument. Een woord dat nergens voorkomt in de gemeentelijke publicatie. Daarin staat wel dat het advies van beide commissies is ‘meegewogen’, maar onze eigen belangen, zegt de gemeente, gaan voor. De gemeente wil gewoon een namaakbrug. Dat is dan het gevolg van wat ‘dialoog’ heet.

En wat te denken van een voorbeeldfunctie van de gemeente Aalsmeer? Als inwoners van een monument daaraan iets willen doen, wordt ze dat nou niet echt makkelijk gemaakt. En de gemeente zelf denkt rustig een monument te kunnen slopen en daar nog mee weg te komen ook.

De stichting Oud Aalsmeer zal haar vinger aan deze pols blijven houden. Want al jaren wordt er door de vertegenwoordigers van deze stichting in de Lokale Erfgoedcommissie aandacht gevraagd voor het steeds groter wordende probleem van de bruggen in Aalsmeer. Teleurstellend dat na jaren van achterstallig onderhoud de gemeente Aalsmeer nu dan maar denkt te moeten kiezen voor sloop van een monument.”

Foto: Aardbeienbrug (Stichting Oud Aalsmeer)

Gepubliceerd: 16 augustus 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×