Wat gebeurde er ooit in het Oosteinde?

Waarom kochten in 1575 bierbrouwers uit Leiden belangen in Aalsmeerse veengronden? Waarvoor werd de, met name in het Oosteinde, geteelde hennep gebruikt? In Oost werd ook het enige Aalsmeerse gilde ooit opgericht; wat deed dat eigenlijk? En hoe burgerden vroeger arbeidsmigranten in Aalsmeer in? Inwoners van het Oosteinde van Aalsmeer krijgen op 12 oktober onder meer antwoorden op die vragen.

Tweeluik
Deze (en vele andere) actuele sociale onderwerpen worden door historicus Jan Willem de Wijn aan de hand van tal van afbeeldingen in de context van eeuwen geleden geplaatst. Daarbij ligt de nadruk op de geschiedenis van het Oosteinde van Aalsmeer vanaf het ontstaan van Aalsmeer tot 1850. Deze lezing is die avond het eerste deel van een historisch tweeluik.
Het tweede deel bestaat uit een presentatie over veranderingen in de periode van 1850 tot heden. Dit wordt in beeld gebracht door Dirk Jongkind, voorzitter van de stichting Oud Aalsmeer.

Jubileum
Beide presentaties vinden plaats in oktober omdat dat de Maand van de Geschiedenis is. En omdat de stichtingen Oud Aalsmeer en Historische Tuin in die maand hun respectieve 50- en 40-jarige jubileum vieren. De stichtingen willen met deze informatieve bijeenkomsten (vooral ook nieuwe) inwoners van het Oosteinde (beter) bekend maken met de vaak onbekende aspecten van de geschiedenis in de wijk waar ze wonen.

De twee lezingen op vrijdag 12 oktober vinden opeenvolgend plaats op de voormalige Bloemenlust-tribune in The Beach. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Toegang is gratis.

Foto: Een bleker aan het werk (Stichting Oud Aalsmeer)

Gepubliceerd: 30 september 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×