Roeien tegen kinderkanker

Onder de naam KiKaRoW Rondje NL wordt van 13 april t/m 14 juli 2019 door Nederland geroeid om geld in te zamelen voor het onderzoeksproject “LATER” van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. In 14 weekenden wordt 1400 kilometer langs ruim 45 roeiverenigingen afgelegd. Leden van roeiverenigingen kunnen als ploeg of individueel een deel van het traject meeroeien en zich laten sponsoren. De actie wordt breed gedragen met onder andere steun van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB). Ook veel roeiverenigingen die niet aan de route liggen starten inzamelacties.

Uithoorn
Het hart van de tocht vormt zeeroeiboot “The Vin”, mede bemand door roeiers die inmiddels genezen zijn van kanker, en internationaal gelauwerde roeiers. De start vindt plaats in Uithoorn, waarna de tocht voert langs onder andere Den Haag, Middelburg, Den Bosch, Maastricht, Arnhem, Zwolle, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Zaandam en Amsterdam om op 14 juli in Utrecht te eindigen.

LATER
“The Vin” wordt door heel Nederland begeleid door de Tjerck Hiddes, een schip van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder. Het doel van de LATER-studie is om de genetische aanleg van het optreden van late effecten bij kinderkanker, zoals onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking en chronische vermoeidheid, die veroorzaakt zijn door alle behandelingen, op te sporen en vervolgens te
kunnen behandelen.

Vinnie
Initiatiefnemer van KiKaRoW is Albert Vuil, lid van roeivereniging Michiel de Ruyter in Uithoorn, die in 2002 te horen kreeg dat bij zijn 8-jarige kleinzoon Vinnie acute lymfatische leukemie was geconstateerd. Vervolgens ontstond het plan om onder het motto: ‘Kinderkanker De Wereld Uitroeien’ geld in te zamelen. In 2004 werd hiervoor de stichting KiKaRoW (met de ANBI status) opgericht. Een roeitocht in 2005 naar Engeland met dezelfde zeeroeiboot “The Vin” bracht € 285.000,- op. Vinnie heeft het helaas niet mee mogen maken,
hij overleed in 2004 op bijna 10-jarige leeftijd.

Zie ook www.kikarow.nl

Gepubliceerd: 16 januari 2019 om 7:51 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×