Eikenprocessierups rukt ook in Aalsmeer op

Ook binnen de Aalsmeerse gemeentegrenzen is de gevreesde eikenprocessierups inmiddels gesignaleerd. De gemeente heeft onlangs een jaarlijkse inventarisatie laten doen. Daarbij zijn in vijftig bomen nesten van de rups aangetroffen. Vier nesten zijn al verwijderd omdat die bomen in de buurt van scholen stonden. Het zou hierbij gaan om de basisscholen in Nieuw Oosteinde. Ook in Kudelstaart en de Oranjebuurt werden nesten aangetroffen.

Bosvoorzieningen dicht
In Amstelveen en het Amsterdamse Bos kampen ze al langer met deze plaag. Daarom zijn het Groot en Klein Kinderbad, de Speeleilanden, het Kabouterpad en de Zonneweide in het bos voorlopig gesloten. Het grote aantal nesten van de eikenprocessierups en de grootte van de nesten veroorzaken volgens de bosbeheerders te veel overlast. De nesten worden op biologische wijze verwijderd. Het is niet duidelijk wanneer de voorzieningen weer open gaan.

Nesten verwijderd?
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs -in processie- op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Doordat de beestjes brandharen hebben, kunnen deze vervelende lichamelijke reacties teweegbrengen bij mens en dier. Zo kunnen zij jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms ook een allergische reactie veroorzaken. Lichamelijk contact moet daarom vermeden worden. Naar verluid zal de gemeente Aalsmeer de nesten zo veel mogelijk verwijderen. Op de website en sociale media van de gemeente is echter nog geen informatie te vinden.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 29 juni 2019 om 23:19 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×